03/12/12 22:22
(http://e-vestnik.bg/)

Могат ли американците да живеят без петрол?

сп. Форин полиси

Да, икономиката на САЩ е пристрастена към петрола. САЩ са изправени пред плашещо предизвикателство - предлагането на суров петрол в света се запазва на едно и също равнище от години, въпреки че нововъзникващите пазарни икономики търсят все по-големи количества “черно злато”. За да просперират в тази среда, САЩ ще трябва да повишат ефективността на използване на горивата по-бързо от темповете на нарастване на търсенето от страна на нововъзникващите пазарни икономики. Това поставя въпроса: Можем ли да живеем без петрол?

За да достигнем до отговора, трябва да тръгнем от април 2011 г., когато световната икономика изпита недостиг на петрол заради въстанието в Либия и цената на сорта Брент се извиси до 123 долара за барел - равнища, исторически свързвани с петролните шокове в развитите икономики. По същото време нашата фирма Douglas-Westwood предупреди за увеличен риск от рецесия до края на годината.

Точна прогноза

Нашата прогноза се сбъдна в Европа, която сега е на ръба на рецесията. Да, вярно, това до голяма степен се дължи на трайните последици от финансовата криза. Италия, например, обаче е нестабилна повече заради липсата на растеж, отколкото заради финансовата си разточителност или прекомерната си задлъжнялост. При това цените на петрола със сигурност изиграха роля за спирането на растежа, като лишиха страната от ресурси, за да изплати финансовите си задължения. Ние обаче сбъркахме в случая със САЩ, които не се поддадоха на високите цени на петрола, въпреки че ситуацията остана несигурна през цялото лято и началото на есента.

Когато обаче гърците излязоха по улиците и спекулантите на пазара на облигации нападнаха Италия, Испания и дори Франция, фондовите борси в САЩ започнаха постепенно да се възстановяват и увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) се стабилизира, като ръстът достигна 3% през последното тримесечие на 2011 г. Любопитното е, че растежът беше постигнат в момент, когато американците използваха все по-малко петрол. Пикът на потреблението на суровината в САЩ след рецесията беше достигнат през юли 2010 г., когато “черното злато” струваше 75 долара за барел. Когато сортът Брент удари 95 долара осем месеца по-късно - през март 2011 г. - търсенето намаляваше сериозно. През януари тази година то беше с 4.7% по-ниско в сравнение със същия месец на миналата година и беше на ниво, достигнато за последно в най-лошия момент от рецесията. Всъщност януари 2012 г. се оказа третият най-слаб месец по потребление на петрол от 1997 г.

Спадът на потреблението на “черно злато” е нещо рядко и при липса на рецесия - почти безпрецедентно. Потреблението на петрол по принцип не се влияе от рецесията заради т. нар. нееластично търсенето, според което хората няма да намалят търсенето на суровината, дори ако цените се повишават, и ще променят поведението си само когато бъдат принудени от жестока рецесия.

Не и този път

Все още не е много ясно защо и как икономиката на САЩ е подобрила своята способност да отговаря на високите цени на петрола. Според една теория повишаването на енергийната ефективност се постига в периоди на икономическо възстановяване, а не при рецесии. Когато икономиката колабира, компаниите и потребителите нямат нито необходимия капитал, нито икономически стимули да инвестират в машини, изразходващи по-малко гориво. По време на възстановяване обаче изгледите за нарастване на търсенето и повишаване на доходите насърчават придобиването на енергийно по-ефективни активи. С други думи, структурните промени в икономиката настъпват през периоди на възстановяване, когато тя е в по-добри позиции да замени наличната материална база.

До известна степен тази теория е в съответствие с това, на което станахме свидетели след петролните шокове от 1973 и 1979 г., когато американците зарязаха ненаситните за гориво гиганти от Детройт и ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване