03/14/12 17:54
(http://www.klassa.bg/)

Alpha Bank се отказва от сливане с Eurobank EFG

Гръцката Alpha Bank ще предложи на акционерите си да се откажат от сливане с Eurobanк EFG. Новината дойде от съобщение на Alpha Bank до борсовия оператор в Атина, цитирано от Ройтерс, в което се отправя покана за събрание на акционерите. Мотивът е сделката за размяна на гръцки облигации между държавата и частните кредитори, която ще доведе до по-големи загуби за банките от очакваните към момента, когато беше одобрено сливането. Според анализ на Alpha Bank операцията по замяна на гръцкия дълг ще се отрази по непропорционален начин на двете дружества. Докато Alpha Bank имаше експозиции в гръцки суверенен дълг за 3.1 млрд. евро, то тези на Eurobank са двойно повече - за 6.9 млрд. евро. И двете институции са представени у нас – Alpha оперира чрез свой клон, а Eurobank е собственик на Пощенска банка.
"Бордът на Alpha Bank ще свика общо събрание на акционерите, на което ще предложи да оттеглят гласовете си от решението за сливане", обяви вчера говорител на финансовата институция. Очаква се заседанието на борда на директорите да бъде на 27 март. Според неназован високопоставен източник в Eurobank сливането би било печелившо. "Ние вярвахме, че сделката има смисъл, но ако Alpha не я желае вече, ние не можем да очакваме брак насила", посочва той.
Официално сливането на двата трезора бе обявено в края на лятото миналата година. На 15 ноември акционерите на двете финансови институции одобриха сделката, като тези на Alpha Bank трябваше да разменят 5 свои акции за 7 акции на Eurobank EFG.
Така щеше да се роди най-голямата гръцка и най-голямата банка в Югоизточна Европа с активи от над 150 млрд. евро. От нея Alpha трябваше да държи 57.5%, а Eurobank – 42.5%. Сливането трябваше да бъде подкрепено и с капиталова инжекция от държавния катарски инвестиционен фонд, който да налее около 500 млн. евро.
Първите сигнали обаче, че до подобно сливане няма да се стигне, дойдоха в края на януари. Тогава от Alpha Bank посочиха, че не е възможно да бъде определен срок на сделката, докато текат преговорите за участието на частния сектор в плана за отписване на гръцкия дълг. Eurobank от своя страна тогава посочи, че е в преговори с Alpha за финализиране на процедурата, и оцени, че няма причини за забавяне на сливането.
И двете институции са представени у нас, но пазарните им позиции са различни спрямо тези на гръцките банки майки. Пощенска банка приключи 2011 г. с печалба от над 15 млн. лв., а колегите им от Alpha Bank бяха сред институциите на загуба от 44 млн. Вчера акциите на гръцката Alpha Bank поскъпнаха в Атина с над 5 на сто, а тези на Eurobank EFG – с над 2%.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване