03/14/12 15:34
(http://www.klassa.bg/)

Клаус Крьол спечели Малкия кристален глобус в спускането

Австрийският скиор Клаус Крьол триумфира с Малкия кристален глобус в дисциплината спускане, след като завърши на седмо място в последния старт за сезона от финалите на Световната купа по ски алпийски дисциплини пред родна публика в зимния център Шладминг. През този сезон Клаус Крьол спечели две спускания, но те му бяха напълно достатъчни, за да грабне Малката световна купа. На второ място в крайното класиране в дисциплината спускане на седем точки зад лидера остана Беат Фойц от Швейцария, а трети се нареди Дидие Кюш, също от Швейцария. Клаус Крьол събра 605 точки в крайното класиране, Беат Фойц – 598 точки, а Дидие Кюш – 521 точки.
Иначе в австрийския зимен център Шладминг триумфът в последното спускане за сезона беше за олимпийския шампион от Ванкувър преди две години Аксел Лунд Свиндал. Норвежкият скиор измина трасето за 1:46,81 минути и спечели първата си победа в спускането през този сезон. Втори на 57 стотни се класира лидерът в генералното класиране за големия Кристален глобус Беат Фойц от Швейцария, а трети се нареди Ханес Райхелт от Австрия с изоставане от 67 стотни.
Три старта преди края на сезона в генералното класиране 24-годишният Беат Фойц има актив от 1330 точки за Световната купа. Той води със 135 точки пред Марсел Хиршер от Австрия, а трети е Аксел Лунд Свиндал с 1131 точки. Миналогодишният носител на трофея Ивица Костелич от Хърватия се смъкна на четвърто място с 1064 точки.
При дамите олимпийската шампионка Линдзи Вон спечели последното спускане, което също се проведе в австрийския зимен център Шладминг. Американката, която вече си осигури Големия кристален глобус през този сезон, финишира за 1:46.56 минути. Втора на 92 стотни от секундата остана Марион Ролан от Франция, а трета - Тина Мазе от Словения, която остана на 1.22 секунди след победителката. Така Линдзи Вон записа своята 12-а победа за сезона и общо 53-та в кариерата си. Тя е трета във вечната ранглиста след Анемари Мозер-Прьол от Австрия с 62 победи и Френи Шнайдер от Швейцария с 55 победи. В един сезон само Френи Шнайдер има повече победи от Линдзи Вон в историята – 14 през 1988/1989. В генералното класиране три състезания преди края на сезона Линдзи Вон е начело с 1908 точки пред Тина Мазе от Словения с 1346 точки и Мария Рийш от Германия с 1195 точки. Днес предстои супергигантски слалом за жени и мъже в Шладминг (Австрия).
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване