03/16/12 02:29
(http://e-vestnik.bg/)

Ислямисти разпалват война на културите в Тунис

Асошиейтед прес

Всеки петък брадати мъже с роби до петите протестират в столицата на Тунис срещу предполагаеми обиди срещу исляма в страна, известна някога с агресивния си секуларизъм. Понякога те стават агресивни - нападат светски интелектуалци и тормозят жени заради стила им на обличане.

Това зараждащо се движение на вярващи, известно като салафити, се появи сякаш от нищото и предизвика страхове за война на културите в северноафриканската страна с 10 милиона население.

След като свалянето на президента Зин ел Абидин Бен Али през януари 2011 г. отприщи вълна от арабски въстания, ислямът процъфтя в Тунис по начин, по който не му бе позволено в продължение на половин век.

Новите религиозни свободи направиха възможна появата на салафитите, които сега водят всекидневна битка за умовете и сърцата на хората, едновременно със също толкова твърдолинейни светски елементи, окопали се в медиите и в елита. Телевизии, западни посолства и държавни служби усетиха гнева на консерваторите.

По средата са умерените ислямисти, които спечелиха първите свободни избори в Тунис и се опитват да изградят демократичен модел за страните, последвали Тунис по революционния път, който е все още несигурен.
Салафитите казват, че просто настояват за правата, от които дълго време са били лишени.

“Тунизийците са жадни за религиозни знания”, каза Мохамед Бедуи, млад последовател на Хизб ат Тахрир (Партия на освобождението), която призовава за връщане на ислямския халифат. “Режимът на Бен Али пренебрегваше религиозните университети, а имамите в Тунис просто не могат да задоволят търсенето”.

Словесната война се води на фона на действията на въоръжени радикални движения по пропускливата граница със съседен Алжир и Либия, и има опасения, че агресивните демонстрации в Тунис могат да прераснат във въоръжена борба, ако контрастните искания не бъдат внимателно удовлетворени.

Светски интелектуалци описват салафитите като назадничави и извършващи масивни атаки срещу свободата на изразяване и прогресивните традиции на Тунис. Религиозните консерватори - отличаващи се с бради, но без мустаци, роби и маратонки - отвръщат с думите, че религията им е подложена на всекидневни атаки.

“Демонстрациите са отговор на провокациите на секуларистите и левите, особено на полемиката за никаба (воал, покриващ лицето) в университетите”, каза Бедуи.

Салафитите посочват излъчването на богохулни филми, публикуването на снимки на полуголи модели във вестниците и забраните за жени, носещи воал, в опит да бъдат поставени на мушката и провокирани. Те наричат секуларистите остатъци от поддръжници на стария режим.

В един от най-нашумелите им протести демонстранти забавиха изпити в университет близо до Тунис в продължение на седмици в знак на протест срещу забраната студентки да носят воал по време на изпити.

Умерената ислямистка партия Ан Нахда спечели избори през октомври, макар да преобладава мнението, че хората са гласували за тях не по религиозни убеждения, а защото са им имали доверие, че могат да разрушат старата система и да изведат страната на правилния път.

Саид Ферджани, високопоставен член на Ан Нахда, каза, че последното нещо, което те искат сега, е война на културите между салафити и тъй наречените от него “светски фундаменталисти”. “Трябва да се справяме с управлението на държавата, имаме наводнения на север, затъваща икономика, а тези хора говорят за бурки и хиджаби”, каза той с раздразнение. “Не мисля, че са пораснали”.

Симпатизиращите на ултраконсервативните възгледи на салафитите са малобройно малцинство. Ферджани предполага, че са 3 процента от населението. Те обаче са влезли в цикъл на провокации и реакции към светския елит, който придобива обществени измерения.

“Води се война между начините на живот - някой от едната група иска да наложи начина си на живот на другата група”, каза Ферджани. “Всяка група вярва в свободата на изразяването само за себе си”.

В предизборната кампания леви партии се опитаха да представят Ан Нахда като “кабинетни” консерватори, искащи да завлекат ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване