03/18/12 19:37
(http://www.klassa.bg/)

Дженсън Бътън триумфира на първия старт във Ф1

Пилотът на "Макларън" Дженсън Бътън стартира новия сезон във Формула 1 с категорична победа в Гран при на Австралия. Той беше безгрешен вчера на пистата "Албърт парк" и не даде шанс на преследвачите си нито за миг. Така той записа своята трета победа на тази писта и е само на един успех от рекордните четири успеха на 7-кратния световен шампион Михаел Шумахер. Световният шампион за 2009 година остави зад себе си пилота на „Ред Бул“ Себастиан Фетел и съотборника си в „Макларън“ Люис Хамилтън. Марк Уебър не успя да се справи с британеца в края на надпреварата пред родна публика в Мелбърн и остана на четвърта позиция. Зад него Топ 5 допълни Фернандо Алонсо. Пилотът на „Ферари“ опроверга критиците и успя да спечели десет точки, след като стартира от 12-о място.
В последните обиколки испанецът дори трябваше да защитава позицията си от Пастор Малдонадо, но във финалния тур венецуелецът допусна грешка и катастрофира. В зоната на точките се вмъкнаха още направилият отлично състезание Камуи Кобаяши ("Заубер"), преборил се геройски със завърналия се във Формула 1 Кими Райконен с "Лотус". Място в десетката намериха още Серхио Перес ("Заубер"), Даниел Рикардо ("Торо росо") и Пол ди Реста ("Форс Индия").
Легендата Михаел Шумахер се движеше на прекрасната за него трета позиция само десет обиколки. Седемкратният световен шампион обаче получи проблем в скоростната кутия в момент на изпреварване от Себастиан Фетел и отпадна от надпреварата, изпускайки прекрасен шанс за спечелване на точки.
Движещият се трети Себастиан изоставаше на 12 секунди от много бързите болиди на „Макларън“, но в крайна сметка се добра до второто място.
Дженсън Бътън бе силно развълнуван след края на Гран при на Австралия. "Това състезание беше много специално. Сега трябва да се насладя на добре свършената работа. Благодаря на отбора за чудесната работа, която всички свършиха и ми помогнаха да съм победител. Страхотно е да започнеш сезона с победа. Сега ще празнуваме, а после почваме да мислим за Малайзия", заяви Бътън. С победата си вчера Бътън даде сериозна заявка и за титлата, тъй като статистиката сочи, че 11 от 16-те победители в първото за сезона състезание са ставали шампиони след това.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване