03/20/12 15:34
(http://www.klassa.bg/)

CVC Capital Partners иска да пусне Формула 1 на борсата

Собственикът на Формула 1 – CVC Capital Partners, сериозно обмисля възможността в най-скоро време да пусне на борсата акции на световния шампионат. В момента финансовите специалисти от Goldman Sachs Group проучват възможността Формула 1 да излезе на фондовия пазар. Според анализаторите автомобилната надпревара ще бъде оценена на повече от 10 милиарда долара, като по всяка вероятност ще бъде предпочетена борсата в Сингапур.
Още през месец ноември миналата година изпълнителният директор на Формула 1 Бърни Екълстоун обяви, че Формула 1 може да излезе на борсата в Сингапур заради огромния и постоянно продължаващ да нараства интерес в Азия към спорта. Тогава силният човек във Формула 1 заяви, че инвестиционният фонд CVC ще спечели повече чрез първично публично предлагане в Сингапур, отколкото чрез директна продажба на собствеността. Както е известно, световният шампионат включи в календара си още едно азиатско състезание през миналата година – Индия, с което се затвърди тенденцията стартовете да се изнасят в тази част на света за сметка на Европа. В календара са още Гран при на Китай, Малайзия, Япония, Корея и Сингапур за сметка на отпадналата изцяло Франция и на по едно състезание от Италия и Германия.
CVC Capital Partners купи контролния пакет на Формула 1 през март 2006 година, като след това шампионатът регистрира годишни продажби за 1,55 милиарда долара. В момента се преговаря с отборите за новото търговско споразумение, известно като „Конкорд“, тъй като настоящото изтича след края на годината. Именно в новото споразумение се споменава възможността за излизане на борсата.
Излизането на фондовата борса на спортни клубове или шампионати не е нещо ново и изненадващо. В света на футбола едни от най-елитните клубове отдавна са пуснали свои акции на различните пазари. Моделът на клубовете, излезли на борсата, е обичайният за публичните дружества. Ценните книжа се емитират за широката публика и финансовите инвеститори. За разлика от традиционните дружества футболните клубове разчитат на многобройната си интернационална база от привърженици, които винаги са готови да подкрепят любимия си отбор в трудни времена. Цената на акциите се качва или пада в зависимост от развоя и изхода на даден двубой. Първият клуб, пуснал акции на фондовата борса, е датският “Брьондби” през 1989 година. Тогава всички оцениха постъпката им като налудничава. Не след дълго обаче техният пример беше последван от шотландския “Глазгоу Рейнджърс” и много холандски тимове, сред които грандовете “ПСВ Айндховен” и “Фейенорд”. В края на 90-те години на миналия век редица отбори от Великобритания също решиха пробно да пуснат своите акции на пазара. По този начин именити клубове като “Челси”, “Астън Вила”, “Лестър”, “Тотнъм”, “Съндърланд”, “Нюкасъл”, “Лийдс”, “Саутхемптън” излязоха на борсата и се наредиха сред 300-те най-големи компании на Острова.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване