03/20/12 18:42
(http://www.klassa.bg/)

Д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз: Най-спешни за решаване са проблемите на спешната помощ

Най-спешният проблем, с който трябва да се заеме новият министър на здравеопазването Десислава Атанасова, е решаването на проблемите в спешната помощ. Г-жа Атанасова е запозната със ситуацията и сама вече няколко пъти спомена спешната помощ сред своите приоритети. Това е закономерно, защото, докато нещата не се стабилизират и тя не започне да изпълнява пълноценно своите функции, много трудно ще върви цялата система на здравеопазване. Спешната помощ е свързващото звено между отделните части на системата и гаранция, че пациентът ще получи бързо и сигурно достъп до добро лечебно заведение.
Следващата грижа на г-жа Атанасова като министър е изборът на екип от добри специалисти, с които да работи. Тя не е медик, а юрист и това предполага, че поне двама от заместник-министрите трябва да имат медицинско образование, да са хора с опит, познаващи системата на здравеопазването, и същевременно добри мениджъри и администратори. Надявам се, че и занапред Българският лекарски съюз ще има добра комуникация с г-жа Десислава Атанасова. Нашата съсловна организация работи много добре с нея като председател на парламентарната комисия по здравеопазване – нещо, което се надяваме да продължи и с д-р Даниела Дариткова.

Диалогът трябва да продължи

Конструктивният и най-важното непрекъснат диалог между министъра на здравеопазването и Българския лекарски съюз е важен и необходим. Искрено се надявам, че като министър г-жа Десислава Атанасова няма да направи грешката на своите трима предшественици, които буквално влязоха в конфронтация с лекарското съсловие. Вярно е, че двама от предишните министри – д-р Божидар Нанев и д-р Стефан Константинов, бяха сред ръководителите на Българския лекарски съюз, но държа да кажа, че назначаването им не е по искане на съсловната организация. Д-р Нанев и д-р Константинов обаче допуснаха груба грешка с това, че много бързо се конфронтираха със съсловната организация. Честно казано, ако нямаха своята кариера в БЛС, нито един от двамата нямаше да стигне до министерското кресло.

Лекарства с реални цени

Решаването на проблемите с цените на лекарствата не търпи отлагане. Не може медикаментите в България да се търгуват по-скъпо, отколкото в далеч по-богати страни. Тук не са нужни и толкова тежки или тромави управленски действия.
На първо време е достатъчно да бъдат променени две наредби, за да се стигне до ефективно намаление на цените. Има механизми, с които да се постигне необходимата регулация на тези цени, без да се нарушават принципите на пазарната икономика. Всъщност важно е да се знае, че пазарът на лекарства е регулиран в цяла Европа.
Другото, което г-жа Десислава Атанасова спомена между задачите, които възприема като първостепенни, е отпадането на лимита за лечение на деца в чужбина. Обществото очаква подобна стъпка и ще я приветства, но трябва да са ясни и източниците, от които ще се попълва фондът за лечение на деца. Това трябва да е задължение на държавата и да става през общото данъчно облагане, а не чрез осигуровките.
Не така еднозначно може да се коментира намерението на бъдещия министър да премахне избора на екип. От една страна, вярно е, че има лечебни заведения, които спекулират с това право на пациента, превръщайки го в допълнителен източник на приходи. Но, от друга страна, ако говорим наистина за право на избор, за право на пациента – то трябва да бъде запазено и същевременно гарантирано от посегателства. Един от начините това да се случи е допълнителното здравно осигуряване. А на него трябва да се обърне сериозно внимание, защото е сред необходимите стъпки за демонополизацията на здравната каса.
И още нещо важно, което не търпи отлагане - електронното здравеопазване. То е много важно в два аспекта: като информационна система, но най-вече като електронна здравна карта на здравно осигурените лица. Въвеждането му е задължителна стъпка, ако искаме да говорим за реални реформи в здравеопазването.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване