03/20/12 18:59
(http://www.klassa.bg/)

Започва строежът на газовата връзка с Турция

Изграждането на газопровода между България и Турция може да започне най-рано в края на тази година, съобщи вчера пред БНР изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Кирил Темелков. В момента доставките на газ са възможни само в посока от нас към Турция, а целта на правителството е да диверсифицира вноса на синьо гориво. Чрез газовата връзка с Турция е възможно в страната ни да влязат до 1 млрд. куб. м газ от Азербайджан, който бе договорен още от президента Георги Първанов при неговите посещения в Баку.
В България се обсъждаше и възможността тръбата до Турция да бъде с достатъчен капацитет, че по нея един ден да преминава и природен газ за проекта „Набуко“. Тръбата всъщност може да бъде построена за около девет месеца, както обясниха пред „Класа“ запознати с проекта. Частната турска компания „Сетгаз“ още преди три години предложи на енергийното министерство да изгради газопровод до страната ни, но този проект до момента не е разглеждан от правителството. Вместо това страната ни продължава преговорите с „Боташ“ за доставки на природен газ.
За момента обаче България се е съсредоточила в изграждането на тръбата между Стара Загора и гръцкия град Комотини, по която също ще може да внасяме у нас около 1 млрд. куб. м газ годишно. Темелков обясни че строителството на интерконектора до Гърция ще започне през следващата година, а проектът трябва да бъде завършен до началото на 2014 г. Догодина ще заработи и газопроводът между Русе и Гюргево, казаха още от „Булгартрансгаз“. Темелков увери, че няма забавяне на проекти и страната ни няма да загуби европейското финансиране за тях.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване