03/21/12 17:26
(http://www.klassa.bg/)

Disney понася финансови удари

Walt Disney понася огромни финансови загуби заради ниската възвръщаемост на инвестицията за суперпродукцията „Джон Картър“. Вече е ясно, че компанията е на минус с внушителната сума $200 милиона. Лентата, която е екранизация по романа на писателя Едгар Райс Бъроуз, не успя да влезе в бокс офиса въпреки внушителния бюджет на продукцията от 300 млн. долара и мощната световна маркетингова кампания.
Филмът, който разказва за пътешествията на герой от американската гражданска война до Марс, се очертава да стане един от най-скъпо струващите провали в Холивуд. Въпреки, че фентъзи продукцията успя да генерира $184 милиона от продажби на билети по целия свят, Disney ще трябва да коригира в негативен план отчета за приходите за първото тримесечие, което приключва на 31 март, като компанията ще оповести финансовите резултати чак през май заради сътресенията.
Заради провала на суперпродукцията „Джон Картър“ от компанията заявиха, че прогнозните очаквания за нивата на оперативната загуба за киностудиото са били в рамките на $80 млн. до $120 млн. в рамките на тримесечието.
За сравнение студиото регистрира оперативна печалба от $77 млн. за същото тримесечие на миналата година.
"Джон Картър", който струваше повече от $250 милиона, за да бъде създаден, и още $100 милиона, отделени за маркетинг комуникация, безапелационно се превърна в една бокс офис бомба, особено в САЩ, където неговите кумулативни вътрешни печалби възлизат на 53,2 милиона щатски долара по време на неговите първи 10 дни в кината. Филмът се представи малко по-добре в чужбина, като успя да реализира печалба на стойност 130,8 милиона долара извън САЩ и Канада след премиерата на 9 март. Но тези резултати са разочароващи за един филм, който е един от най-скъпо струващите в историята на студиото.
Сега пред Рич Рос - председател на Walt Disney Studios, стои стратегическата задача да бъдат подобрени нивата на възвръщаемост на финансовите вложения за всички продукции, реализирани от Disney, американското филмово студио за компютърна анимация Pixar и създаденото от компания Marvel Publishing, която издава комикси и произвежда редица продукти, свързани с изданията им.
Оптимизмът въпреки удара заради „Джон Картър“ остава, а мениджърите на студиото са категорични, че перспективите са добри за останалата част от годината, когато се очаква да излезе най-новият филм, произведен от Pixar - The Avengers („Отмъстителите“), на режисьора Джос Уедън с участието на Крис Евънс, Коби Смълдърс, които ще са новите супергерои. От Disney твърдят, че филмът има огромен потенциал и че той ще компенсира понесените загуби от компанията.
Въпреки това провалът на „Джон Картър“ вероятно няма да бъде забравен в цялата индустрия заради факта, че той постави под заплаха годишните печалби на цялото студио въпреки големите очаквания и надежди, които бяха отправени първоначално към режисьора Андрю Стантън, възхваляван заради комерсиалния му успех с Finding Nemo и Wall-E.
Режисьорът признава, че е изпитал редица трудности, преминавайки от режисиране при определен начин за създаването на анимационен филм, и трансформацията, която е трябвало да преживее, адаптирайки се към режисура на игрална продукция. Междувременно авторските текстове на Бъроуз, които вдъхновиха режисьори, сред които и Джеймс Камерън, не успяха да мотивират младата част от киноаудиторията да влязат в киносалоните независимо от мегаекшън сцените в лентата.
Филмът идва една година след друг подобен скъпо струващ провал на Disney - „Марс се нуждае от майки“, което би трябвало да провокира вътре в компанията процеси на самоанализиране и преосмисляне както на творческия мениджмънт и селекции, така и на бизнес моделите, които се прилага при филмопроизводството. Засега управляващият борд на „Дисни“ е категоричен в позицията си да продължава по пътя на разумния и необходим риск в преследването на големи творчески успехи.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване