03/21/12 23:41
(http://e-vestnik.bg/)

Валери Йорданов: Свободата е сладка утопия и трябва да се научиш да вярваш

Валери Йорданов на сцената на Народния театър. Снимка: Народен театър “Иван Вазов”

Единака – така са казвали в село Горник на малкия Валери Йорданов, който прекарва там летните ваканции извън делничния крясък на София. Днес обаче този етикет остава само на сцената, тъй като актьорът има семейство, състоящо се от жена, две деца и… огромна театрална и филмова публика.
Валери Йорданов е сценарист и един от двамата режисьори на международно аплодирания филм „Кецове”, който спечели симпатиите на Жералдин Чаплин на Московския кинофестивал. „Каза ни, че сме луди и ни обича… Тя е изключителна жена. Дълбок респект имам към нея”, разказва Валери за Жералдин Чаплин, която подкрепи „Кецове” на Московския филмов фестивал, появявайки се обута с кецове.
Любимият му герой е Рамадан от „Дервишово семе” на Николай Хайтов, по който прави  пиесата „Дивите”. 38-годишният Валери се изявява като драматург и на „Ловни разкази”.
Участието му е печат за качеството на една продукция, а самодисциплинираността и зрелостта му го правят подходящ за драматични роли.
Запомнящи се са театралните му роли в „Хъшове”, „Крал Лир”, „Дон Жуан”, „С любовта шега не бива”, „Смъртта на продавача”, „Тартюф”, „Френския квартал”, „Сватбата на Фигаро” и др.  За образа на Бръчков в „Хъшове” е награден с „Аскеер”.
В киното играе в „Хайка за вълци”, „Емигранти”, „Откраднати очи”, „Раци” и др.
Женен е, има две дъщери - Яна и Йована.

- „Кецове” обиколи света. Какво ти дадоха пътуванията при презентирането му на фестивали в Маракеш, Карлови Вари, Манхайм, Московския кинофестивал? Беше излъчен и в Прага, в Чешката филмова академия. Доби ли самочувствие като режисьор?

- Скоро филмът беше на фестивал и в Ню Йорк, на който лично нямах възможност да отида. Филип Аврамов беше там и разказа, че филмът е бил приет страхотно. 80% от хората в залата са били американци и след излъчването много дълго са го обсъждали и са задавали въпроси…
Лично аз самочувствие не добих. Това според мен е погрешна формула и пречи на работата. Човек трябва да знае къде се намира. Това, което ми даде, е, че утвърди убедеността ми, че българите трябва да се самоусещаме такива, каквито сме. Трябва да имаме усещането, че можем, и да продължаваме да работим, с каквато и професия да се занимаваме. А не да излизаме като бедни роднини по форумите, независимо дали се намираме на фестивал, спортно състезание или строителен обект в Германия…
На нас ни липсва увереност - това е най-големият проблем. Не ценим или не знаем за успехите си. Киното ни… Така наречената „Нова вълна” спечели отново уважение извън граница. На сайта на НФЦ може да се види достатъчно ясно, че това се случва, и човек може да се убеди в какъв мащаб. Да види колко много български филми постоянно печелят награди.

- Сценарият на „Кецове” е твой. Ти си един от двамата режисьори (заедно с Иван Владимиров).  Кои са, така да се каже, вълшебните съставки на филма?

- Вълшебните съставки?… Марлон Брандо е казал, че трите най-важни неща са на първо място - добър сценарий, на второ място - добър сценарий и на трето място…добър сценарий (усмихва се). Аз мисля, че всичко е важно. Едно от най-важните неща е екипът, в който всеки е важен. И всеки трябва да знае точно какво прави. Само тогава Победата и Умората са неизбежни.

Валери Йорданов в момент от снимките на филма “Кецове”. Снимка: от продукцията на филма

- Имаше ли възможност да разговаряш с Жералдин Чаплин? Всички знаят, че на церемонията на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване