03/24/12 08:16
(http://e-vestnik.bg/)

Нов закон за печата застрашава свободите в Полша

в. Газета виборча

Внимание, читатели! Готви се неочаквана смяна на местата. Може би скоро страниците на полските вестници ще бъдат редактирани в канцелариите на партии, министерства и други важни ведомства. Сенатът - наричан от някои камара за идеи и размишления - е изпекъл проект за изменение в закона за печата, който на практика създава неограничени възможности за намеса отвън в процеса на редактиране на вестниците. В опростен вид идеята се свежда до това, че всеки заинтересован - напр. политик или чиновник, описан от журналиста, - ще има право да изпраща полемичен материал под името “отговор в печата”, а редакцията ще трябва да публикува този текст.

Наистина хрумването на сенаторите бе посрещнато с критика от журналистическите среди, но тази съпротива бе странно тиха и слабо забележима. А в случая не трябва да се шепне, а трябва да се бият камбани за тревога. Също като в Словакия, където през 2008 г. популисткият кабинет на Роберт Фицо (този, същият, който сега се връща на власт) прие ограничаващ свободата на словото закон, който съдържаше същите постановки.

В знак на протест срещу покушението срещу свободата на печата през март 2008 г. словашките вестници излязоха с бели първи страници. Рестриктивният закон бе в сила в Словакия чак до януари миналата година, когато най-сетне под управлението на новата демократична коалиция стана възможно той да бъде отменен. Сега обаче, когато си възвърна Братислава, Фицо навярно ще поиска да се върне към проверената си идея.

В Полша вече веднъж бе предприеман опит за налагане на медиите да публикуват опровержения. По време на предишния мандат на Сейма той бе лансиран от “Право и справедливост”, но за щастие през 2009 г., неговата инициатива бе осуетена в зародиш и законът за печата остана непроменен.

Този път обаче заплахата изглежда по-голяма.

Първо защото законът за печата трябва да бъде обновен до юни - това е последица от присъда на Конституционния трибунал, който оспори текстовете относно опровержението и правото на отговор в печата. Тези текстове престават да са в сила на 14 юни и сенаторите са на мнение, че вместо тях може да се появи нещо ново (а по въпроса дали наистина това трябва да бъде обект на отделен член, някои юристи изказват резерви).

Второ, колкото повече време изминава от края на управлението на “Право и справедливост”, толкова повече в обществената памет избледнява истинската картина за Четвъртата Жечпосполита* и заплахите, които тя носеше за полската демокрация и за свободата на гражданите. Тези няколко спокойни години, през които т. нар. лагер на IV република бе изтласкан в периферията, доведоха до това, че поляците се почувстваха в безопасност и престанаха да смятат, че гаранциите за свобода на медиите имат фундаментално значение за личния им живот и за съдбата на страната.

Направо казано - те загубиха бдителността си и не се опасяват, че държавната власт би могла да направи нещо лошо на вестниците, които четат. Днес поляците смятат, че по-опасни от авторитарните попълзновения на десницата са претенциите и апетитите на големите корпорации, които се стремят да принудят медиите и обществото да се подчинят на техните бизнес интереси.

В реалиите на Полша от 2012 г. може би за това има основания. Но не бива да се заричаме, че настоящото положение на нещата е постоянно и неизменно во веки веков. Фицо отвоюва Братислава, а Варшава също може да бъде отвоювана, ако не от Качински, то от Збигнев Жобро или политик от някой друг лагер, който да проявява подобна привързаност към стандартите на “държавата на закона”. Затова даже по времето на демократичен просперитет трябва да имаме медии, които са подходящо осигурени и укрепени за всякакви случаи.

А дали днес те са осигурени и укрепени? Дали ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване