03/25/12 21:03
(http://e-vestnik.bg/)

Саудитска Арабия се насочва към органичното земеделие

ДПА

Резервоар за прясна вода в Саудитска Арабия. Снимка: официален сайт

Земеделието в Саудитска Арабия отдавна се оценява като екологичен кошмар заради високите температури и безводния климат на страната, в която краварниците са съоръжени с климатици, а невъзобновяемите водни запаси се използват за напояване на житните посеви.

Органичното земеделие обаче бавно придобива популярност, не на последно място защото допринася за пестене на вода в една от най-сухите страни в света. Саад бин Абдула, който контролира проекта за развитие на органично земеделие в кралството, отбелязва, че властите работят по създаване на ясна политика за стимулиране в сектора.

“Тази земеделска техника е важна, тъй като помага за ограничаване на последиците от обикновеното земеделие, което използва химически торове”, посочва той. Според Бин Абдула се очаква също така органичното земеделие да намали използването на вода със 70-80 %.

През 2008 година саудитското министерство на земеделието учреди департамент за органично земеделие, който бе натоварен със задачата да прилага новосъздаденото саудитско законодателство за органичното земеделие. През последните години правителствената подкрепа насърчи над 60 фермери да се насочат към органично земеделие.

“Над 300 души (и повече) през идните години ще преминат към органично земеделие”, прогнозира Бин Абдула.
В столицата Рияд и в други големи градове вече е възможно да се поръчат кашони органични плодове и зеленчуци, включително картофи, домати, пипер и фурми от палми, за които не са използвани пестициди. Органичните продукти са ясно означени, че са именно такива.

“Инициативата дойде от министерството на земеделието, което първоначално бе загрижено за производството на здравословни храни, а по-късно стигна до идеята за устойчивост”, посочва Марко Хартман, земеделски икономист от Германия. Хартман работи за организацията German Society for International Cooperation (GIZ), която съветва саудитското правителство при развитието на органичното земеделие.

В момента според органичните методи се обработва под 0,5 % от земеделската земя в Саудитска Арабия.
Нещата обаче се променят. Правителството прекрати някои крайности, които по-рано бяха практикувани в пустинната страна, произвеждаща големи количества пшеница и зеленчуци за износ.

Въпреки че Саудитска Арабия има огромни ферми с хиляди крави за добив на мляко, производството на фуражи в индустриален мащаб бе забранено след спирането на субсидиите за производителите на пшеница. Износът на зеленчуци също бе спрян, за да се забави бързото изчерпване на запасите от невъзобновяеми подпочвени води - подпочвени води, образувани в праисторическо време, които не се възобновяват при съвременния климат.

Саудитските фермери черпят вода от собствени кладенци и не се налага да плащат за нея и да внасят такси, което е и сред основните причини за високите равнища на похабяване на вода. “Обичайните методи за земеделие в Саудитска Арабия включват най-вече употребата на пръскачки за полята с посеви. Финиковите палми пък се напояват чрез така наречената техника на заливане. И двата метода водят до голямо хабене на вода, тъй като значителна част от водата просто се изпарява в силната жега”, посочва Хартман.

При органичното земеделие обаче фермерите използват капково напояване. “Нивото на ефективно използване на водата достига между 70 % и 80 % спрямо 50 % до 60 % при обичайните методи”, допълва експертът.
Все още няма държавни субсидии, достъпни за саудитските фермери, избрали органичното земеделие, но в бъдеще това може да се промени, тъй като страната планира до 2017 година 5 % от земеделското й производство да се добиват чрез органично земеделие.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване