03/27/12 21:12
(http://e-vestnik.bg/)

Как съдбата на изнасилената Амина потресе дори ислямистите

Мохсин ел Хасуни

ДПА

Мароканското правителство обмисля промени в законодателството за правата на жените след самоубийството на 16-годишната Амина Филали, която бе принудена да се омъжи за своя насилник и чиято история потресе Мароко.

Семейството й раказва, че Амина била заплашена с нож и изнасилена от 25-годишния Мустафа Салек в една гора, докато се прибирала от училище към родното си село Шурфа, намиращо близо до северния град Лараш.

Баща й подал в съда жалба, но съдията уредил посредници да говорят с двете семейства, и Амина била притисната да се омъжи за насилника си, за да запази репутацията си и да му позволи да избегне затвора.

“Изобщо не ми изглеждаше добра идея, но съпругата ми настоя, защото се боеше от общестовото и традицията”, обясни бащата на момичето Лахсен Филали пред испанския в. “Мундо”.

Но животът на Амина с новото й семейство се оказал истински ад, съпругът й я биел, а сватовете я обвинявали за изнасилването и я наричали проститутка, разказва семейство Филали.

Амина се самоуби този месец, като погълна отрова за плъхове - акт на отчаяние, който я превърна в символ на потискането на жените в северноафриканското кралство.

Случаят предизвика поредица демонстрации, кампании в интернет и обещания на министър-председателя на ислямисткото правителство Абделила Бенкиран да обмисли законодателни промени. Кралят на Мароко Мохамед Шести е известен като застъпник на правата на жените в арабския свят.

Обновеният закон за семейството или “мудауана”, приет през 2004 г., наред с другите промени, позволи на  жените да искат развод, направи незаконно правото на мъжа еднолично да се отказва от съпругата си, ограничи многоженството и увеличи правата на наследяване на жените.

Новият закон “мудауана” освен това повиши законната възраст за сключване на брак за жените от 15 на 18 години, изравнявайки я с тази за мъжете. Но жените под 18-годишна възраст може да се омъжат с разрешението на съдия, както се е случило с Амина Филали.

Консервативните съдии често пъти прилагат закона според традиционните ценности и издават повече от 30 000 разрешения годишно за омъжване на момичета под допустимата възраст.

В мароканското наказателно законодателство освен това е запазен член, позволяващ на насилника да избегне затвора, като се ожени за жертвата си - закон, срещу който активисти за правата на жените и правозащитници водят кампания.

“Немислимо е да бъдеш изнасилена и после да трябва да живееш с насилника”, каза Ризлаин Бенашир от Форума “Джасур” на мароканските жени. “Лесно е да се каже, че прощаваш, но фактически законът узаконява изнасилването. Ако няма съдебно преследване, това само насърчава изнасилвачите да продължат да изнасилват”, каза тя.

Законът е в противоречие с новата конституция на Мароко, приета през юли миналата година, която осъжда дискриминацията на жените, допълни Бенашир. Според мароканското законодателство се предвижда затвор до 20 години за изнасилване. Жертвите обаче често пъти са обвинявани за престъплението, особено в селата, като това, в което е живяла Амина Филали.

Баща й, който няма пари да наеме адвокат, сега разчита на активистите за женските права да му помогнат да осъди насилника на дъщеря си за самоубийството й. Правителството на Бенкиран, което през ноември стана първият дошъл на власт ислямистки кабинет, изглеждаше несигурно как да действа в случая Филали.

Министърът на правосъдието и свободите Мустафа Рамид прие версията на насилника Мустафа Салек, който заяви, че Амина била съгласна да прави секс с него. Но министърът по въпросите на семейството Басима Хакауи - единствената жена в коалиционното правителство на Бенкиран и ислямист, подобно на Рамид - застана на страната на феминистките. “Законът спешно трябва да се реформира и освен това ще има дебат за браковете на непълнолетни”, каза тя.

“Младото момиче е било изнасилено два пъти - първо сексуално, а след това като е била ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване