03/30/12 22:24
(http://e-vestnik.bg/)

Царска магия или къде са потомците на последния руски цар

Агнешка Мазурчик

сп. Политика

Владимир Путин пред короната на великия княз Владимир Мономах. Снимка: АП/БТА

Владимир Путин се връща в Кремъл с ореола на нов цар. А какво би било, ако с властта се бяха сдобили потомците на истинския цар?

Постсъветските бизнес акули обожават да изкупуват за луди пари царски ценности - бижута, произведения на изкуството, лични вещи, даже лични писма. Модата по царските времена се прехвърля и към народа.

“Във всяка будка или магазин за сувенири се продават картини и снимки на царското семейство, филми, десетки книги на тази тема”, казва историкът проф. Николай Иванов от университета в полския град Ополе. Той тъкмо се е върнал от Иркутск, където на централния площад стои паметник на адмирал Колчак - монархиста, убит от болшевиките през 1920 г.

След президентските избори през март за връщане в Кремъл са готви царят без корона Владимир Путин. Преди години обаче руски монархисти създадоха в Москва партията “Царска Русия”. На учредителния конгрес с участието на 147 делегати от 46 региона на Руската федерация бе решено, че трябва да бъде въведена монархия, но демократична. Здравеопазването и образованието трябва да бъдат безплатни, а руската държава - да възстанови естествените си граници.

“Младото поколение руснаци, които сега излизат на улиците, нехае за династията Романови”, контрира експертът по Русия проф. Анджей де Лазари. “Те искат Европа. Не мечтаят за връщане на самодържавието, а друга руска монархическа традиция не съществува. Младите не искат самодържеца Путин и защо биха искали самодържец цар?”, допълва той.

В действителност връщане на царския режим не е желано от 66 на сто от анкетираните (данни от 2010 г.), 19 проценти биха подкрепили смесена държавна структура, а 3 на сто от руснаците се обявяват за монархисти. Сега, близо сто години след падането на царизма и избиването на семейството на последния цар от Романови Николай II, останалите живи потомци на царския двор и руските аристократи са пръснати по света.

Мнозина от тях са се заселили в Париж. През 20-те години на миналия век руските княгини са основали там цели 27 модни къщи. Те спасявали финансово своите съпрузи, защото малцина били успели да изнесат имуществото си от революционна Русия. Коко Шанел така се трогнала от износените обувки на Великия княз Дмитрий Романов, че за кратко имала връзка с него.

АКТЬОРИ И УЗУРПАТОРИ

Сигурно има нещо привлекателно в тези Романови, след като са известни случаи на присламчване към семейството. През януари герой на британските таблоиди стана шотландският каскадьор, фотограф и актьор Франсис Матю. Този 33-годишен мъж твърдеше, че е прапраплеменник на цар Николай II и с това свое родословно дърво се яви в украинската версия на риалити шоуто “Ерген”, в което героят търси годеница пред очите на хиляди зрители.

Програмата привлече 16 хиляди украинки, кандидатки за брак с уж-княза, защото Матю няма право на никаква титла. Самият той предлага по интернет ограничен тираж от албум със снимки от препогребването на Мария Фьодоровна, майката на Николай II. Цената е 495 лири.

Тъй като болшевиките убиват последния цар заедно със съпругата му и всичките им деца (четири дъщери и един син), Николай няма преки наследници и в този смисъл династията се прекъсва. Но семейството, в широк смисъл, устоява. И в него има свади - в минали и настоящи времена. На Запад функционира Сдружение на семейство Романови, което обединява хората, които нямат право да заемат трона в Русия.

Ръководителят на сдружението княз Николай Романов смята, че права над трона нямат също потомците на княз Владимир Кирилович Романов, дъщеря му Мария и синът й Георгий. Въпреки това последните са създали Императорски дом, своеобразен самозван двор в миниатюра.

Княз Николай е на мнение, че никой от живите Романови не може да предявява ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване