04/02/12 22:17
(http://e-vestnik.bg/)

Ще отворят ли САЩ петролните резерви?

Ройтерс

Ако цените на петрола не се понижат по някоя друга причина, САЩ и други правителства изглеждат готови да отворят запасите от суров петрол и продукти от стратегическите си резерви преди или през лятото, за да забавят повишаването на цените, да предотвратят икономическия спад и да подкрепят стратегията си на санкции срещу Иран.

Вероятността за освобождаване на петрол от запасите сега е над 50 %. Единствените въпроси са точният момент и размерът на деблокираните обеми, колко страни ще участват, дали ще получат подкрепа от други страни, които имат резерви като Китай, и дали производителят, който има стабилизираща функция - Саудитска Арабия - ще подкрепи усилията, като поддържа по-високо равнище на износ, та дори и да като увеличи търговските наличности.

Разделението в МАЕ

Членовете на Международната агенция за енергията (МАЕ) са разделени по въпроса дали са изпълнени условията за освобождаване на петрол от стратегическите резерви.

Представители на САЩ обсъждат идеята от няколко седмици. Великобритания и Франция изглеждат готови да подкрепят молба за координирано отваряне на запасите. Германия и много други европейски страни остават против тази идея. В резултат МАЕ се опитва да оформи ясна оценка за това дали деблокирането е оправдано.

Изпълнителният директор Мария ван дер Ховен посочи пред журналисти през февруари, че не е имало обсъждане дали да се отворят резервите и не се е свързвала със САЩ по въпроса, макар че страните са свободни да използват собствените си резерви след консултация с МАЕ. Най-новото проучване на агенцията повтаря предишните предупреждения за намаляване на наличностите и затягане на баланса търсене-предлагане.

“Допълнителните промишлени запаси на ОИСР след рецесията постепенно са намалели. Запасите (…) изглеждат много ограничени в абсолютно изражение,” пише агенцията в проучването си от март “Доклад за петролния пазар”. “Може да няма истинско физическо нарушение на доставките в момента, произлизащо от Иранския въпрос. Сега обаче има спирания в страни извън ОПЕК, които възлизат на 750 000 барела дневно, тъй като редица технически и политически фактори продължават да пречат на доставките от страните извън ОПЕК.”

Външни наблюдатели отчетоха очевидната неохота на МАЕ и Европейската комисия да подкрепят отварянето на запасите. Противопоставянето на агенцията обаче изглежда отслабва в резултат на устойчивия натиск от Вашингтон и други столици. След редовна среща на 28-29 март Ван дер Ховен призна, че “Петролният пазар се затяга през изминалите месеци”.

Не бе напълно признато, че са налице законовите условия за координирано отваряне на резервите, но почти се приема, че е така, като се вземат предвид намалелите доставки и икономическият спад.

Споразумение за Международна енергийна програма (МЕП -IEP)

Законовият пусков механизъм за освобождаване на петрол от стратегическите запаси е неясен. Първоначалното Споразумение за Международна енергийна програма от 1974 година, което създаде системата за колективна реакция, ограничено търсене и запаси за спешни ситуации, изглежда се отнася до намаляване със 7% или повече на дневното предлагане на страните членки на организацията.

Това изискване не е изпълнено в трите случая, когато имаше освобождаване на петролни запаси (Войната в Залива през 1991 година, урагана Катрина 2005 година и Либийската гражданска война през 2011 година). Споразумението дава да се разбере, че колективното действие може да стане факт не само при съществуващи, но и при очаквани проблеми.

Законът на САЩ за Стратегическите петролни резерви

В САЩ условията за освобождаване на суров петрол от стратегическите петролни резерви са до голяма степен същите. Запасите могат да бъдат отворени, само ако президентът е на мнение, че това се налага заради сериозно нарушаване на енергийното предлагане или заради задължения на САЩ, свързани с международната енергийна програма.”

Американският закон определя сериозно временно прекъсване на предлагането като недостиг, който: а) има или вероятно ще има значителен обсег и продължителност и освен ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване