04/03/12 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Как един кмет си подмята с държавата язовир, докато той не удави 9 души

Писмо на кмета на Харманли Лисков, в което той твърди, че има неизяснена собственост на язовира, а същевременно признава, че има акт за публична общинска собственост. Кметът пише също, че системно наблюдават язовира, и имат авариен план, защото има опасност от скъсване на стената.

Б. р. - По-долу са показани и описани безумните кореспонденции на община Харманли, областната управа и Министерството на отбраната за злополучния язовир Иваново (Ешмеджика), който погуби 9 души. Документите по-долу са като паметник на безотговорността на българската администрация.

На 6 февруари рано сутринна се скъса стената на язовир Иваново край Харманли. Водата разруши път, остави без директна връзка няколко села и община Маджарово, и заля част от село Бисер на 12 км. по надолу по реката и удави 9 души.
Избухна спор кой е виновен и кой стопанисва язовира.
Кметът на община Харманли Михаил Лисков е знаел за повредената стена на язовира, подписал е авариен план за действие, но никой не е взел мерки да поправи язовирната стена и да предупреди хората след големите валежи и топене на снега.
Кметът веднага определи проблема като „ничий” и обвини Министерството на отбраната, че е собственик на по-голяма част от този язовир, включително и на разрушената стена. Общината имала само 28 декара от него от общо 70.
Генерал Симеонов веднага му отговори, че военните не са собственик на язовир Иваново.

Наводнението в Харманлийско
Наводненото село Бисер край Харманли. Виж фотогалерия в “България” Снимка: Иван Атанасов, Impact Press Group

Военният министър Аню Ангелов заяви, че язовирът не е сирене да се дели. „Да отделиш 28 декара и да кажеш: „Това са мои, а останалите 60 декара са на някой друг”. “Министерството на отбраната не разполага с нито един язовир на територията на страната, не е строило язовири, не се занимава с напояване на земи, не се занимава с производството ток и отглеждане на риба”, каза той.
По-късно стана ясно, че язовирът не бил 70 декара, както се води по документи, а водата от него заема площ няколко пъти повече. – над 200 дка.
Следователите, които трябваше да разследват случая се престрашиха да отидат на стената на язовира шест дни след като тя бе разрушена и след като видяха на сайта „Сакар нюз” видео клип за разрушенията. До тогава те твърдяха, че е опасно и че до язовира може да се стигне само с високопроходима техника.

Харманлийският кмет продължава да твърди, че много пъти е поставял този тревожен проблем с язовира пред държавата, но никой не му е отвърнал. Настоява отговорността за бедствието да се носи от военните, защото язовирът бил техен.
Това, на което Михаил Лисков се уповава, е че през 2003 година е издаден акт за публична държавна собственост, от отдел „Държавни имоти” на Министерството на отбраната. В него е записано, че военните са собственици на  „част от учебен полигон, представляващ незастроен поземлен имот, с площ 2 610 573 кв. м.. Намира се в землището на село Иваново. За кмета това е най-важния документ и го цитира непрекъснато. Премълчава, че има разлика от това да си собственик на земя и да владееш язовир.

Писмо на кмета на Харманли Лисков, в което той твърди, че има неизяснена собственост на язовира, а същевременно признава, че има акт за публична общинска собственост. Кметът пише също, че системно наблюдават язовира, и имат авариен план, защото има опасност ...
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване