04/05/12 19:30
(http://www.klassa.bg/)

МААЕ: Втора атомна е безопасен проект

Проектът АЕЦ „Белене“ осигурява подходящи технически решения за справяне с целия спектър от аварии, които трябва да бъдат отчетени при проектирането на атомна централа от последно поколение. Това пише в заключителния доклад на експертите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), представен на българската Агенция за ядрено регулиране (АЯР). Институцията оповести резултатите след приключването на експертната мисия на агенцията от прегледа на готовността на проекта за втора атомна централа да работи в кризисни условия. Проверката бе направена след аварията във „Фукушима-1“ в резултат на земетресението и приливната вълна в Япония.
Според експертите на международната организация проектът на АЕЦ "Белене" включва определени свойства както за предотвратяване на тежки аварии, така и за намаляване на техните последствия. „Превантивната част на управлението на авариите е много силна поради изключителната комбинация на резервирани активни системи за безопасност, подкрепяни от пасивни системи, а така също от наличието на специални системи за смекчаване последиците от тежки аварии, е записано в доклада на международните експерти“, констатирали световните ядрени специалисти.
АЯР беше домакин на експертите на МААЕ от 12 до 16 декември миналата година, които трябваше да направят допълнителни проучвания. Фокусът на мисията бе насочен към допълнителните оценки на безопасността, тоест стрес тестове. Оценени бяха възможните външни въздействия, запасите по безопасност, загуба на електрическо захранване, както и управление на тежки аварии. Извършената проверка е част от стрес тестовете, на които се подлагат функциониращи и предвидени за изграждане ядрени мощности по целия свят.



Жителите на Белене излизат в защита на централата

Жителите на Белене протестират срещу спирането на АЕЦ „Белене“. Според тях отказът от атомната централа лишава от бъдеще града и региона им. В подписка до правителството те настояват за провеждане на референдум и за преразглеждане на решението на кабинета. В събота жителите на Белене ще излязат на главния път от Русе за София.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване