04/06/12 22:10
(http://e-vestnik.bg/)

Стотици хиляди през май: “За Русия без Путин”

Митингът срещу Путин в Санкт Петербург. Снимка: ридус

Организаторите на антикремълска акция в Москва на 6 май обещават да счупят рекордите от декемврийските протестни митинги, информира руският в. “Независимая газета”. По данни на московската полиция опозиционните митинги в столицата през декември са събирали по 25-30 хиляди души.

За следващия ден - 7 май, е насрочена церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент Владимир Путин, напомня изданието. Опозиционерът Борис Немцов посочва пред него “основния и единствен лозунг на майския митинг: “За честна власт, за Русия без Путин”.

Организационният комитет търси в момента подслон за участници в бъдещата акция, които ще пристигнат от провинцията. И обещава да изведе на улиците ако не милиони, както преди, то поне “стотици хиляди”, пише всекидневникът.

Експерти се съмняват, че това е възможно, и сочат промените в нагласите на хората и на властите. Властта обаче не бива да се отпуска твърде много, предупреждават те.

По последни данни на социологическия център “Левада” 54 на сто от жителите на Русия смятат за невъзможно “втвърдяване на режима в страната, след като Владимир Путин се върне на президентския пост”. Други 27 на сто признават, че подобно развитие е възможно, но са убедени, че лично те няма да бъдат засегнати. Само 9 процента от анкетираните твърдят, че руските власти “ще започнат да затягат гайките и ще разпръсват с твърди мерки митингите на опозицията”.

Според огромното мнозинство руски граждани властите постепенно ще подобряват положението в страната и няма да допуснат анархия и безобразия, отбелязва “Независимая газета”.

Хората се обявяват против всички митинги - и пропутински, и антипутински, обобщава пред вестника 46 процента от отговорите шефът на центъра “Левада” Лев Гудков.

В сегашните си лозунги руската опозиция е “слепила заедно” две неща - протеста срещу несправедливите избори и срещу несменяемостта на днешната власт, коментира политологът Борис Макаренко.

В митинга на 6 май ще участват ако не стотици, то поне десетки хиляди души, прогнозира той. “Властта до голяма степен се отърси от уплахата. Защото е ясно, че изборите минаха нормално за нея. Обществото се успокои”, добавя експертът.

Според него властта в Русия обаче разбира, че това спокойствие е твърде крехко, тъй като хората все още усещат непълната й легитимност заради многото нарушения на изборите за Държавна дума през декември и на президентските през март.

Щом само властите дадат повод, хората ще си спомнят как усетиха вкуса на свободата миналия декември, когато просто излязоха на улицата. И това подейства на властта по-силно от дългогодишната дейност на партийни политици, прогнозира аналитикът пред “Независимая газета”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване