04/09/12 00:06
(http://e-vestnik.bg/)

Нетаняху иска споразумение, за да избегне “двунационална държава”

Асошиейтед прес

Нетаняху и Обама в Белия дом. Снимка: Белия дом

Министър-председателят на Израел казва, че все още се надява да постигне мирно споразумение с палестинците, защото алтернативата би била поглъщането им от Израел и унищожаването на еврейския характер на държавата. “Искам да разреша конфликта с палестинците, защото не искам двунационална държава”, заяви Нетаняху на пресконференция във вторник. “Затова, доколкото зависи от мен, ние ще осигурим еврейския и демократичния характер на Израел”, каза той.

Изявлението беше забележително, защото на практика признава ключов довод, изказван от идеологическите противници на Нетаняху от ционистката левица на Израел: изтегляне от териториите, които палестинците искат да включат в своя държава, е не само отстъпка, която би могла да бъде направена в замяна на мир, но и императив за Израел, който иска да остане еврейска държава, при това демократична.

Евреите съставляват около 80 процента от близо 8-милионното население на Израел. Ако обаче към Израел се прибавят Западният бряг, Газа и Източен Ерусалим, т.е. земите, които той окупира в близкоизточната война през 1967 г., тогава арабското население става почти равно по брой, а според някои демографи то вероятно скоро ще стане мнозинство.

Всъщност колкото повече изглежда, че перспективите за мир се отдалечават, толкова повече се увеличават гласовете от палестинска страна, които предричат - като заплаха за неизпълнение на задължение, а не като желан изход - “решение с една държава”, в която евреите и арабите имат равноправен статут.

През последните години т.нар. “демографски довод” за изтегляне придобива по-голяма тежест за по-умерената израелска опозиция, особено след палестинското въстание през 2000-2005 г., съпроводено от зловещи самоубийствени бомбени нападения, които убиха стотици хора, направиха мнозина израелци недоверчиви към палестинските намерения и попариха надеждите, че някога ще бъде постигнат мир съгласно договорени условия.

Като отражение на тази нагласа Израел едностранно изтегли заселници и войници от ивицата Газа през 2005 г. в опит да предаде контрола върху близо 1,5 милиона палестинци.

Два пъти през последните години страните изглеждаха близо до мирно споразумение, което би включвало и Западния бряг, но в крайна сметка те не можаха да постигнат съгласие за подробностите, по-конкретно за разделянето на Ерусалим и за палестинското искане бежанците и техните потомци, които сега наброяват няколко милиона, да бъдат допуснати да се върнат в Израел.

Скоро след като беше избран преди три години, Нетаняху изненада мнозина, като изостави десетилетната съпротива срещу идеята за палестинска независимост и прие концепцията за палестинска държава, макар и демилитаризирана и ограничена. В своята реч през юни 2009 г., когато обяви позицията си, обаче той не спомена демографския довод като причина за своята позиция.

Оттогава мирните преговори така и не потръгват сериозно, а сега препъни камъкът е палестинското искане за пълно спиране на строежа на еврейски селища на окупирана земя. Около половин милион израелци живеят в момента на Западния бряг и в Източен Ерусалим. Израел възразява, че това никога преди не е било условие за преговори.

Палестинците, а и голяма част от международната общност, смятат селищата за незаконни. Много израелци също са против тях, като някои са тласкани от чувството, че те не са в интерес на Израел, защото правят евентуално разделяне по-трудно.

Израел наистина премести 8000 заселници от Газа, когато се изтегли, но предизвикателството на Западния бряг е доста по-голямо. Това кара израелските преговарящи през годините да се стремят към нагласяване на границата по такъв начин, че много от заселниците да влязат в територията на Израел. Но съгласно повечето предвиждани сценарии все пак би се наложило десетки хиляди хора да бъдат преместени, за да се осъществи разделяне или поне да не останат израелци в палестинската държава.

Нетаняху още повече отблъсна палестинците, като даде да се разбере, че при каквото и да е бъдещо споразумение ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване