04/09/12 20:02
(http://www.klassa.bg/)

Стартира строителството на "Горна Арда"

От 2013 г. започва строителството на каскадата „Горна Арда“, съобщи премиерът Бойко Борисов . Изказването на министър-председателя бе във връзка с очакваното увеличение на енергийните мощности на България. Споразумение за съвместното изграждане на каскадата с Турция бе подписано още от правителството на Иван Костов. Дори бе избрана фирмата, която да реализира проекта - „Джейлан груп“, но поради забавянето му компанията се отказа. Преди около година „ЕВН Австрия“ купи от турската групировка 30,1% от акциите на основаната през 1999 г. "Хидроенергийна компания „Горна Арда" АД. Миналата година кабинетът обяви, че изграждането на каскадата ще се извърши съвместно от НЕК и ЕВН. В сряда кабинетът ще вземе решение за ускоряване изграждането на 7-и реактор на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, след като управляващите решиха окончателно да прекратят проекта „Белене“, съобщи още Борисов. Ако в момента вътрешното потребление на електроенергия е 5 хиляди мегавата, то производството почти достига 10 хиляди мегавата.
Според министър-председателя страната ще постигне договореност за удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на централата, а след изграждането и на седмия блок, което по думите му ще стане до 6 - 7 години, страната ни ще произвежда по 11 200 мегавата годишно.
Като се добавят и мощностите в "Марица-изток" и каскада "Горна Арда", капацитетът ще достигне 11 700 мегаватчаса. Заедно с включването на зелената енергия от соларните и ветроенергийните паркове прогнозите на кабинета са годишното производство да достигне 13 000 – 14 000 мегавата. Дотогава очакваме да бъдат въведени и енергийно-ефективните технологии, които ще намалят вътрешното потребление на енергия до 4 хиляди мегавата, обясни още Борисов. Според експертните прогнози по този начин страната не само че няма да внася ток отвън, а и ще произвежда почти три пъти повече енергия от необходимото й.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване