04/14/12 11:26
(http://e-vestnik.bg/)

Фигаро: София е на произвола на 10 000 бездомни кучета

в. Фигаро

Кучета и музиканти в софийските подлези
Кучета и уличен музикант в подлеза край хотел “Плиска” в София. Снимка: e-vestnik

Хванал е с едната си ръка каишката на Лора, млад кокер с прасковена козина, държи хокеен стик в другата. “Може да изглеждам смешно, но така се страхувам малко по-малко от нападенията им”, казва Иван Драганов, пенсиониран инженер от квартал Изток, София.

Този луксозен квартал не е имунизиран срещу напастта на българската столица: бездомните кучета. “Те са причината за моите най-лоши кошмари”, въздъхва Светлана, майка на две малки деца. Всяка година пресата изнася случаи на атаки - някои с драматични последици за жертвите. “Това е наистина най-големият ни проблем”, казва кметът на София, Йорданка Фандъкова (ГЕРБ, управляващата партия).

Смятано някога за “излишен лукс” от комунистическия режим, притежаването на домашни любимци е вече нещо разпространено в България. Както и изоставянето им: оставени сами на себе, тези улични кучета са се увеличили и са достигнали 10,000 екземпляра в София.

В началото на април проблемът придобива много по-политическо звучене със смъртта на един пенсионер, Ботьо Тачков, на 87 години, буквално “разкъсан на парчета от глутницата”, според свидетели. Профилът на жертвата - пенсиониран професор, който се връща у дома след блестяща кариера в САЩ - както и жестокостта на нападението дълбоко разтърсват общественото мнение, което е вече доста изнервено от бездействието на властите.

Екоравновесие, публична компания, избрана от кмета, за да се заеме с тези кучета, събира критики. С годишен бюджет около 1 милион лева, Екоравновесие твърди, че изразходва по 300 лева на “третирано” куче (кастрирано и обезпаразитено), или сума, по-голяма от минималната работна заплата тук. Тъй като кучкарникът разполага с ограничен брой места, повечето от тези кучета са пускани на свобода, а според защитници на животните, те не са и кастрирани.

“Драстични мерки”

Одитът, извършен през май 2011 г. в Екоравновесие наистина разкрива меко казано не особено стриктно счетоводство и няколко схеми за незаконно присвояване на средства. Шефът Петър Петров ще отговаря пред правосъдието за “корупция”. От тогава ръководството на фирмата се сменя няколко пъти, без това да доведе до промяна на положението на терена: обещанията да се намали до няколкостотин броят на тези кучета си остават пожелателно мислене и повод за подигравки от софиянци.

Днес Йорданка Фандъкова, която току-що назначи бивш военен за ръководител на Екоравновесие, уверява, че компанията е реорганизирана. Дано да е така, защото ще има работа за вършене: министърът на земеделието Мирослав Найденов, самият той бивш директор на Екоравновесие, обяви “драстични мерки”, включително и изграждането на гигантски центрове за събиране и евтаназия на агресивните кучета.

На 9 април петдесет български и европейски неправителствени организации призоваха за оставката му, обвинявайки го, че е избрал “популистки и неефективни методи” за борба срещу разпространението на бездомните кучета. Министърът отговори, че те ще направят по-добре да се извинят на семействата на жертвите си.

Б.р. - Кореспонденцията е публикувана във в. Фигаро на 12 април и е преразказана подробно във в. Монд на 13 април

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване