04/16/12 18:29
(http://www.klassa.bg/)

Саркози бил най-непопулярният френски президент

Никола Саркози бе обявен за най-непопулярният президент във френската история, написа британският в. „Дейли телеграф“, позовавайки се на социологическо проучване, публикувано във в. „Журнал дьо диманш“. То сочи, че 64% от французите не одобряват сегашния си държавен глава. Това е доста повече от 46-те % неодобрение, които имаше Валери Жискар д`Естен през 1981 г. - последният френски президент, загубил на втори тур.
Двамата най-силни претенденти проведоха над 100-хилядни митинги в неделя в Париж – Саркози на площад „Конкорд“, Франсоа Оланд в парк „Винсен“.
Оланд обвини президента за качващия се дълг и падащия икономически растеж, а Саркози предупреди, че едно социалистическо правителство ще доведе страната до икономическа катастрофа. Франция се надбягва с времето и няма право на грешка в борбата с финансовата криза, каза още Саркози.
Оланд се обяви за предоговаряне на споразумението за данъчна дисциплина в Европа, а Саркози поиска от ЕЦБ да направи повече за поощряване на икономическия растеж на континента – думи, които го сблъскват с позицията на Германия, отбелязва „Блумбърг“.
Оланд обеща да намали дефицита до нула през 2017 г., да вдигне данъците за богатите, но не обясни как ще съкрати разходите или увеличи растежа.
Една седмица преди изборите анкетите сочат, че Саркози може да спечели с много малко първия тур на 22 април, но ще загуби с до 14% на втория тур от социалиста Франсоа Оланд.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване