04/16/12 22:04
(http://e-vestnik.bg/)

Управлението на Борисов се превръща в трагедия с елементи на хорър

Бойко Борисов: “Моите кучета са страхотни, но са точно като българите - здраво трябва да се държат”. Снимка: Валентина Петрова

Докато съзерцавахме с присмех или с тъга как един недостатъчно образован и достатъчно невъзпитан, абсолютно безпардонен и относително наивен човек си играе с държавното управление като невръстно дете със скъпа играчка - хем й се радва, защото е лъскава, хем иска да я разглоби, за да види какво има „вътре” - беше сравнително безобидна комедия с елементи на фарс.

Но когато с аматьорство и импровизации, с имитация и симулация на управление започна разграждането на критичната инфраструктура - научна, образователна, здравна, екологична, социална, ценностна, административна, свързана с извънредните ситуации (бедствия, аварии, катастрофи, епидемии) и отбранителна; и когато след това се продължи със спирането на перспективни, стратегически, енергийни, индустриални, високотехнологични, информационни и комуникационни проекти, от които зависи бъдещето на държавата и нейните граждани, всичко започна да се превръща в трагедия с елементи на хорър!

Цената, която плаща и ще плаща страната ни за подобно тотално некомпетентно, объркано като пиле в кълчища, на моменти просто неграмотно управление е твърде висока, а последиците - опасни. България е на път да се превърне окончателно в коридорна държава с обслужващи функции, населена от спасяващите се поединично индивиди, сред които на мъжете се отрежда задължението да са основно охранители и сервитьори, а на жените се вменява правото да са главно камериерки и жрици на любовта (най-меко казано)…

Пред очите ни се разиграва пародия на политически мениджмънт, която ние наблюдаваме в ступор и с потрес. Начело на управлението е човек, който се държи като нещо средно между цирков фокусник и религиозен жрец. Фокусникът вади от джобовете си опаковани в наивност надежди за миньори и металурзи, а жрецът обещава чудеса с крупни находища на газ.

Оглупяващата от чалга и евтино шоу, оскотяваща от материална и морална мизерия публика се радва на фокусите като малко дете. Тя се нуждае от елементарни фокуси - само чрез илюзии, тя ще преглътне действителността. Също така, вярването в чудеса се превръща в начин на нормално съществуване. Чрез тях вярващите се пренасят в друга, паралелна реалност.

Но по въпроса за вярата и вярването е нужно малко уточнение.

Става дума не за чиста религиозна вяра, а за езическо суеверие.

Става дума не за въздигаща общностна вяра, а за принизяващо стадно вярване - в чудеса и знамения, в явления и видения. А те се описват с понятия, в които има много повече първобитност и примитивност: магьосници и магия, мистика и митология, шаманизъм и паганизъм, тотемизъм и анимизъм.

Иначе би ли било възможно през второто десетилетие на 21 век, в ерата на информационното и комуникационното общество един народ да бъде баламосван и будалкан, лъган и мамен по толкова дребно-елементарен начин?

Каквато електоралната ферма - такива в нея фокусите и чудесата.

Като формална процедура демокрацията е най-простото, може да се каже - най-простоватото нещо на света, защото при нея прави са тези, които са повече. Е, когато все повече хора у нас са социални маргинали, социопати, асоциални интелигенти и анти-социални богаташи, то властта ще се държи от техни избраници - нравствено ограничени, интелектуално осакатени, ментално увредени и ценностно кастрирани.

Умните, талантливите, знаещите, можещите се превръщат в малцинство. Простите, тъпите, агресивните, безчувствените са мнозинство - засега обикновено, но може би в скоро време - и квалифицирано.

Не малко от ставащото в България и от недъзите на властта е не само ПРИЧИНА за мизерното обществено и лично битие - то е и СЛЕДСТВИЕ от сложни процеси, които протичат през последните десетилетия. Тези процеси имат и ГЛОБАЛЕН, и НАЦИОНАЛЕН характер. Също така, начинът, по който се управлява страната има както ОБЕКТИВНИ, така и СУБЕКТИВНИ специфики.

На ГЛОБАЛНИТЕ въздействия и ОБЕКТИВНИТЕ особености много ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване