04/18/12 15:17
(http://www.klassa.bg/)

Еврото под натиск след коментар на Саркози

Добрите фундаментални новини от САЩ и Европа през последните дни не успяха да подействат на единната валута. Така еврото не успя да вземе превес спрямо основните си конкуренти и продължи да се движи в близост до психологическата граница от 1.3000. Във вторник Испания проведе успешен аукцион на дългови ценни книжа, като правителството успя да продаде държавни облигации на стойност 3.18 млрд. евро. В допълнение, МВФ повиши очакванията си за ръст в световната икономика през 2012 и 2013 г. Според новите разчети световната икономика ще нарасне с 3.5% през тази и 4.1% през следващата година. Направените вчера прогнози са по-добри от тези направени през януари, които бяха съответно 3.3% и 4.0%. Положителните икономически новини повишиха оптимизма на инвеститорите, а с него се увеличи и търсенето на по-рискови активи.
Въпреки ралито на фондовите пазари от двете страни на Океана единната валута не се възползва от временното си предимство. В сряда сутринта силен натиск върху валутата оказа и френският президент Никола Саркози. Той заяви, че скъпата европейска валута би навредила на износа и допълни, че курсът й трябва да се дискутира от Европейската централна банка. Тези коментари на френския държавен глава оказаха негативно влияние върху пазарните участници и отново подкопаха интереса им към единната валута.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване