04/18/12 18:15
(http://www.klassa.bg/)

Кабинетът дава над 30 млн. лв. за 9 програми в средното образование

Правителството прие девет национални програми за развитие на средното образование, съобщи вчера пресслужбата на МС. Най-много средства са отпуснати за програмата "Оптимизация на училищната мрежа". Предвижда се с нея да се подобри материално-техническата база в училищата, да бъдат създадени условия за хранене в столовете и ще бъдат закупени автобуси. За реализирането й е планиран бюджет от 17 100 000 лв. Към педагозите е ориентирана програмата "Квалификация". Тя ще подсигурява кариерното развитие, реализиране на поддържаща и надграждаща квалификация на учителите. За нея са предвидени над 290 000 лева.
С над 6 500 000 лева е обезпечена програма "Информационни и комуникационни технологии в училище". С нея се продължава Националната стратегия за въвеждане на информационните и комуникационни технологии в българските училища. Програмата "Училището - територия на учениците" пък е свързана с организирането на учениците в целодневно обучение с полуинтернатни групи. За ученическите олимпиади и националните състезания, които развиват ключови умения за живот, необходими на учениците в съвременното общество, ще бъдат отпуснати над 1,8 милиона лева. С програмата "Модернизиране на системата на професионалното образование" с общ бюджет 2 млн. лева ще бъде подновено оборудването в специализираните учебни кабинети. С 2 млн. лева ще бъде подсигурено допълнителното обучение на децата от първи до четвърти клас по програма "С грижа за всеки ученик".
Чрез програмата "Създаване на достъпна архитектурна среда" ще се изграждат рампи, ще се адаптират санитарни помещения, ще се ремонтира прилежаща инфраструктура, ще се поставят асансьори и платформени за интеграция на хората с увреждания.
Над 1 милион лева се отпускат и по програмата "Роден език и култура зад граница", която е насочена към българските общности в чужди държави. Програмата "На училище без отсъствия" цели увеличаването броя на заместващите учители. Общият й бюджет е 3 млн. лв.



200 училища и университети ще участват в Седмия фестивал


Около 200 училища, университети, детски градини, учебни центрове и неправителствени организации ще участват в Седмия фестивал на българското образование и Втората национална спортна панорама от 20 до 22 април в пространството около НДК. Това съобщи вчера председателят на сдружение "Професионален форум за образованието" Юрий Анджекарски. Двата форума са под патронажа на просветния министър Сергей Игнатов и министъра на спорта Свилен Нейков. Официалното откриване на фестивала ще се предхожда от традиционното шествие на училищните знамена между Музея за съвременно изкуство "Софийски арсенал" и НДК. Участниците във фестивала ще представят своята дейност и извънкласните си занимания в 50 шатри.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване