04/18/12 17:16
(http://www.klassa.bg/)

Франсоа Оланд плаши с вето бюджетния пакт на ЕС

Кандидатът на френските социалисти за президент Франсоа Оланд ще блокира пакта за финансова стабилност на ЕС, ако в него не бъдат включени мерки за икономически растеж, съобщи АФП.
„Ако в пакта няма мерки за растеж, не мога да препоръчам ратифицирането му в Националното събрание. Обещах това на французите и ще го изпълня“, закани се Оланд пред германското издание „Ханделсблат“ вчера. Оланд призна, че по-строга бюджетна дисциплина за националните бюджети е необходима, но се обяви против „спестяването в името на самото спестяване“. „Единствено стратегия за растеж може да извади Европа от кризата. Всички в ЕС, дори и Германия, страдат от слабия икономически растеж“, посочи социалистът.
Германският канцлер Ангела Меркел беше движещата сила зад пакта, целящ да гарантира бюджетната стабилност в Европа на фона на гръцката дългова криза, припомня агенцията.
Оланд определи като „чист пиар“ подкрепения от президента Никола Саркози проект за включване във френската конституция на „златното правило“ за таван на дълга. Меркел, която открито застана зад кандидатурата на Саркози за втори президентски мандат, твърдо защитава тази идея, след като Германия въведе правилото в собствената си конституция и настоява и другите страни от ЕС да последват примера.
Дни преди първия тур на вота във Франция в неделя проучване показва, че Саркози е стопил част от разликата с Оланд. Според последните данни, цитирани от „Уолстрийт джърнъл“, сегашният президент ще вземе 27,5% от гласовете на първи тур, а кандидатът на социалистите – 29,5%. Миналата седмица прогнозните резултати бяха 30% за Оланд и 27% за Саркози.



Марин льо Пен е против отварянето на пазара на труда за българи и румънци


Кандидат-президентът на френската крайнодясна партия „Национален фронт“ Марин льо Пен се обяви категорично против либерализирането на пазара на труда в ЕС, съобщи „Юроп 1“. По думите й да се разреши на българите и румънците да станат конкуренция на френските работници е хиляда пъти по-лошо от директивата „Болкенщайн“ за либерализиране на сектора на услугите в ЕС.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване