04/19/12 21:24
(http://e-vestnik.bg/)

Джордж Сорос: Европейските лидери водят Европа към гибел

Клеман Лакомб
Одри Тонелие

Джордж Сорос: Снимка: официален сайт

“Ако трябва да инвестирам, бих заложил срещу еврото”, заявява финансистът Джордж Сорос в Хонконг през февруари 2010 година. При престой в Париж сега той коментира в интервю за в. “Монд” кризата в еврозоната. Критикува силно тежестта на Бундесбанк и призовава за радикална промяна на политиката.

- Как гледате на президентските избори във Франция?

- Не бих ви казал за кого ще гласувам, ако бях французин! Мисля, че този вот се различава с възможността, която дава, да се размишлява по френската политика, независимо кой кандидат ще бъде избран. Положението във Франция е нестабилно: трудовият пазар трябва да стане по-гъвкав, възрастта за пенсиониране да се вдигне още, както е в Германия, която продължава да бъде модел в това отношение. Франция наистина изостава. Казвайки това, европейската политика очевидно остава в ръцете на Германия. Ако Франсоа Оланд (кандидатът на социалистите за президентския пост - бел. ред.) бъде избран, то на него ще му бъде трудно да се отдалечи от германската линия. Евентуално поставяне под въпрос на финансовата ортодоксалност би изложило страната на атака на пазарите.

- Обезпокоен ли сте от сегашното положение в еврозоната?

- Опасявам се, че политиката на сегашните ръководители може да доведе до бедствие. Еврото заплашва да унищожи Европейския съюз и с най-добрите намерения европейските ръководители са на път да доведат Европа до гибел, опитвайки се да наложат неподходящи правила. А тези сред тях, които определят положението като непоносимо, вече биват дамгосвани с антиевропейска позиция. Дори еврото да оцелее, Европа е изправена пред период на големи трудности. Той може да е сходен на времената, преживени от Латинска Америка след кризата от 1982 - загубеното десетилетие - или от Япония, чийто растеж е в стагнация от 25 години. Тези страни все пак оцеляха, но Европейският съюз не е една страна и се опасявам, че няма да оцелее.

- Какви неподходящи правила имате предвид?

- Договорите от Маастрихт и Лисабонският договор заложиха големи недостатъци за еврото. Първият е известен отдавна: няма общ трезор, който да позволи кредитиране на европейско равнище. Но най-вече, и европейските лидери по-слабо осъзнават това, въвеждането на еврото създаде разлики вместо да наложи хармонизация. Кризата, която започнa през 2008 година породи трупане на дългове и дефицит, които са много далеч от критериите от Маастрихт. Най-крехките членки на еврозоната откриха, че са изпаднали в положение на страни от Третия свят, сякаш бяха задлъжнели в чуждестранна валута. На всичкото отгоре с реален риск от фалит. Опитите да се спазват правила, които не са действали, само задълбочат кризата. За жалост властите не разбират това. Те правят прекалено малко, прекалено късно и кризата се разраства. За първи път вече е възможно еврото да се разпадне.

- Можете ли да похвалите действията на Европейската централна банка (ЕЦБ)?

- Марио Драги предприе безпрецедентен ход, инжектирайки 1 трилион в системата чрез отпускане на тригодишни заеми. Само че ефектът от тази операция бе неутрализирaн от кoнтраатака на Бундесбанк  (централната банка на Германия - бел. ред.). При вида на увеличаващия се баланс на ЕЦБ Бундесбанк си даде сметка, че би понесла тежки загуби, ако някога еврото се разпадне, и се противопостави на продължаването на тази политика, за да се предпази. Да се надяваме, че това няма да се окаже пророчество…

- Кои са според Вас пътищата за спасяване на еврозоната?

- Кризата може да бъде спряна във всеки момент. Само че за целта властите трябва да осъзнаят, че при извънредна ситуация са необходими извънредни действия, “out of the box”. Освен това правилата трябва да бъдат променени, за да сме сигурни, че системата няма да излезе от кутията си. Едно радикално предложение ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване