04/19/12 04:27
(http://e-vestnik.bg/)

Какво премълчават социолозите пред изборите във Франция?

Асошиейтед прес

Франсоа Оланд. Снимка: от тв екрана

С наближаването на президентските избори във Франция може да откриете социологически проучвания, показващи как вероятно ще гласуват работниците в заводите или студентите в университетите, но трудно бихте намерили данни за това кои са предпочитаните кандидати за чернокожите или мюсюлманските избиратели.

Закон от 1978 г. забранява който и да било - от държавни институти до частни изследователи - да преброяват гражданите въз основа на тяхната етническа, расова или религиозна принадлежност. Въпреки че позволява някои изключения, законът на практика прави невъзможно за социолозите или политическите партии да измерят подкрепата за кандидатите в национален мащаб сред различните групи. Подобна ситуация би била немислима при президентски избори в САЩ.

Въпросите за многообразието във Франция играят централна роля в кампанията за президентските избори с първи тур на 22 април и втори тур на 6 май, особено за интеграцията на милионите мюсюлмани във Франция, повечето от които имат семейства в бившите френски колонии в Африка.

Социологическите агенции като Френския институт за проучване на общественото мнение, който провежда внимателно следени ежедневни анкети за намеренията на избирателите, са пълни с данни за това каква е подкрепата за кандидатите сред групи, определени въз основа на възраст, пол, политически пристрастия и доход, но не и въз основа на етнически признак.

“Нужно е да спрем с това френско лицемерие. Ние говорим за многообразие от 30 години, време е да приключим тези дебати. Ако САЩ и други могат да го направят, защо да не можем и ние”, заяви Камел Хамза, който ръководи асоциация на произхождащи от етнически малцинства служители на изборни длъжности.

Френската чувствителност към социологическите проучвания по расов и религиозен признак отчасти се дължи на френската конституция, която провъзгласява всички френски граждани за равни “без разлика на произход, раса или вероизповедание”. Историята на холокоста и депортирането на 76 000 френски и други европейски евреи за Германия от колаборационисткия режим във Виши през Втората световна война също допринася за колебливостта на Франция да преброява гражданите си въз основа на расова или религиозна принадлежност.

За разлика от повечето мултикултурни модели във Великобритания или САЩ Франция настоява, че е по-лесно да се интегрират новодошлите, ако всеки гражданин е смятан просто за французин, а не за принадлежащ към определена етническа общност. Но френският модел не спестява на страната расовите напрежения.

А изследователи казват, че са ограничени от тази неспособност да правят преброявания въз основа на религиозни или етнически фактори, и настояват да им бъде разрешено да правят това. Заради закона във Франция няма категорични данни колко хора от арабски или азиатски произход, нито колко католици или мюсюлмани живеят в страната.

Франсоа Еран, един от най-изтъкнатите демографи във Франция, казва, че законът наистина допуска определени изключения, от които социолозите могат да се възползват, но тези, които го правят, са “голяма рядкост”. Той казва, че сложността на закона и противоречието около анкетирането по етнически признак отказват повечето хора от този вид проучвания.

Патрик Симон и Венсан Тиберж, които наскоро публикуваха изследване въз основа на допитване до 22 000 представители на малцинства във Франция, са един от малкото изследователски екипи, преодолели общото табу за категоризиране на хората по етнически признак. Изследването установява, че повечето не-бели френски граждани вероятно ще гласуват за левицата, но не се споменават конкретни кандидати.

Допитванията са проведени през 2008-2009 г. на доброволен и анонимен принцип, което означава, че някои от екстраполациите се основават на “догадки” за населението като цяло, призна Симон в интервю в понеделник. Но все пак това е едно от най-обширните проучвания на малцинственото население във Франция.

Симон каза, че се надява “да назрява революция” от гледна точка на разрешаването на проучвания на етнически групи. “Ние трябва да проведем национални дебати ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване