04/19/12 02:28
(http://e-vestnik.bg/)

Пирати от всички страни, съединявайте се!

Политком.ру

Дните напоследък бяха направо препълнени с новини, сочещи нарастващия потенциал на един нов вид европейски политически сили - Пиратите. Миналия уикенд в Прага се състоя международен форум на делегати от пиратски партии; основната им задача бе да обсъдят подготовката за предстоящите през 2014 г. избори за Европейския парламент, където Пиратите са представени вече с двама депутати от Швеция.

Пратеници от над 20 държави създаваха контакти и споделяха новини за своите успехи, а са натрупани вече доста: нарастващи рейтинги в Австрия, създаване на пиратски партии в Гърция и в Източна Европа, повишено медийно внимание към новаците на политическата арена.

Най-впечатляващи обаче изглеждаха постиженията на германските им колеги - уикендът им поднесе отличен повод да напомнят за себе си. Тази неделя се състояха конгреси на местните пиратски партийни организации в три федерални провинции - Саар, Северен Рейн-Вестфалия и Саксония-Анхалт.

Пиратите биха могли да се възползват от шанса, за да формулират програмни задачи и да ги представят пред публика. Защото конкурентите на Пиратската партия обикновено я обвиняват тъкмо в липса на конкретни и ясни цели. Конгресите обаче не осигуриха съществен напредък в тази посока. Въпреки силния медиен интерес заглавията откроиха само доста екстравагантни детайли като намерението на Пиратите от Саксония-Анхалт да свалят избирателната възраст на 12 години и повика срещу задължителното поставяне на погребални урни на гробищата в Саар.

Това отново засили скептицизма на онези, които упрекват в “несериозност” новаците в германския политикум. Самите Пирати обаче не тъгуват много-много. Хенинг Люберс, водач на Пиратите в Саксония-Анхалт, вижда тук “проблем на растежа” - през последната половин година броят на съпартийците му нарасна двойно и дейността на пиратската партия тепърва ще се структурира.

А и никой всъщност не обещава на симпатизантите й ясен дневен ред - за момента основната им задача е да мобилизират хората за политически изяви и да формират механизми, осигуряващи прозрачност в дейността им. Нещо, с което Пиратите се справят твърде успешно, както сочи друга впечатляваща новина от уикенда.

Данни от проучвания, публикувани в пресния брой на “Билд ам зонтаг”, показват, че 12 на сто от германците смятат да гласуват за Пиратската партия. В момента тя споделя третото място в класацията със Зелените, претендирали доскоро, че могат да мерят сили с мастодонтите - Християндемократическия съюз и Германската социалдемократическа партия.

Сега обаче активното настъпление на Пиратите отхвърли Зелените далеч назад: тъкмо техният електорат най-често “дезертира”, за да застане под оранжевите пиратски знамена. Опитът на Зелените да се представят като по-отворена, неформална и близка до обществеността алтернатива, събираща под крилото си протестните гласове, губи сражението с Пиратите - новоизпечени политици, които заемат същата ниша, без обаче да ги “петни” над трийсетгодишна история, включваща присъствие в Бундестага и във властта.

Успехът на пиратската партия до голяма степен се дължи тъкмо на възможностите й да привлича протестния електорат. В това са убедени и самите германци: точно отликите от “традиционните” партии обуславят нарастващата популярност на Пиратите според 81 на сто от анкетираните, които ги смятат за класическа партия на протеста. Хората са недоволни от бюрократизираните, олигархични политически сили, които си подреждат “своите работи” при закрити врати - при това положение, ако заложиш на прозрачността, може наистина да успееш.

Точно този фактор кара почти 50 на сто от привържениците на Пиратската партия да гласуват за нея - едва 15 процента смятат своите избраници за достатъчно компетентни. Както виждаме, споменатият оправдан скептицизъм във връзка с липсата на разбираема идеология и програма изобщо няма значение - повечето германци очакват от Пиратите нещо съвсем различно.

И днес тъкмо Германия с пълно право поема лидерското знаме в международното пиратско движение от ръцете на шведите, основали първата пиратска партия и постигнали първите що-годе значими успехи в политическата борба. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване