04/23/12 17:03
(http://www.klassa.bg/)

И Чехия падна жертва на икономиите

След Гърция, Испания, Португалия и Холандия правителството на Петер Нечас в Чехия също е на път да падне от власт, след като загуби парламентарното си мнозинство. Независимо дали неговата партия „Граждански демократи“ ще успее да привлече необходимите 10 гласа от досегашния си партньор „Обществени дела“, за да просъществува още известно време, или не, чехите си казаха тежката дума на невижданата от „Кадифената революция“ насам демонстрация в събота в Прага.
Техният протест бе срещу мерките за икономии, които Чехия трябва да приложи, за да съкрати бюджетния си дефицит под изискваните от Брюксел 3 на сто от БВП – чрез данъчни увеличения и съкращения на разходите. Освен това демонстрантите ясно изразиха нежеланието да бъдат управлявани повече от тяхната тройна коалиция. А това е категорично предупреждение срещу опитите да бъде скалъпено, макар и крехко, парламентарно мнозинство от премиера. Ако то все пак бъде постигнато, несъмнено протестите ще продължат, както бе в Гърция преди падането на лявото правителство на ПАСОК.
Но какво ще стане с мерките за икономии? Опозиционните социалдемократи, които водят с 20 на сто в проучванията на общественото мнение, се заканват да отменят някои от рестриктивните политики на Нечас. Това пък ще доведе до конфликт с Брюксел и вероятни санкции. А евроскептици като президента Вацлав Клаус ще имат повод за нови критики срещу „диктата“ на Европейския съюз.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване