04/25/12 21:29
(http://e-vestnik.bg/)

Тежката мисия на Саркози за втория тур

Водеща тема за френските вестници е надпреварата за втория тур на президентските избори на 6 май. Всекидневниците продължават да анализират и резултатите от първия тур на 22 април.

Президентът Никола Саркози, който се класира на второ място, е уверен, че на 6 май ще победи и представи пътна карта за кампанията за втория тур. Гвоздеят в нея е голяма реч, посветена на пазара на труда и на заетостта, която Саркози ще произнесе на 1 май, пише в. “Фигаро”. Тези планове на президента за голям митинг точно в Деня на труда породиха насмешки и критики сред левицата, която го обвини, че използва празника за предизборни цели.

“Фигаро” припомня, че на 1 май водачката на крайната десница Марин льо Пен ще обяви кого ще подкрепи за втория тур. След нейното представяне на първия тур социологическите институти във Франция станаха обект на критики, че не са успели да прогнозират високия й резултат, допълва “Фигаро”. Центристът Франсоа Байру, от когото зависят също много неща на втория тур, ще обяви кого ще подкрепи на 3 май.

Победителят от първия тур, кандидатът на социалистите Франсоа Оланд е уверен, че времето на Саркози е изтекло. Той обвини опонента си, че е виновен за резултатите на крайната десница, за която са гласували хора, разочаровани от неизпълнените обещания на десницата, пише в. “Фигаро”.

Накрая, позовавайки се на два социологически института - Те Ен Ес Софрес и Ифоп, “Фигаро” обобщава какви избиратели са подкрепили кандидатите, класирали се на първите три места. Младите до 35 години са били привлечени от Франсоа Оланд, хората в провинцията - от Марин льо Пен, а жените - от Саркози. Възрастните над 65 години също са гласували за Саркози. За Марин льо Пен са гласували хора без висше образование, а за Оланд - членове на синдикати.

Саркози и Оланд подеха отново кампаниите си, докато Марин льо Пен се фокусира върху парламентарните избори през юни, отбелязва “Монд”. В анализ вестникът предупреждава, че докато Франсоа Оланд се опитва да привлече част от електората на Марин льо Пен, мисията на Никола Саркози изглежда доста по-невъзможна. Той трябва да привлече 80 процента от гласувалите за Националния фронт и над две трети от избирателите на Байру.

Засега Саркози може да разчита в първия случай на 60-процентна подкрепа, а във втория - на едва 30-процентна подкрепа. Вестникът припомня, че сега най-големият резерв от гласове е както изглежда в лагера на Националния фронт. Там са хората, които са най-чувствителни към темите за сигурността и имиграцията, но и хората, които са най-разочаровани от обещанията на Саркози за покупателната способност. Така че Саркози сега трябва да умножи обещанията в тези две насоки, но с риск да загуби гласовете на центристите, от които също се нуждае.

В. “Либерасион” насочва вниманието към върху стратегията на Марин льо Пен от сега до парламентарните избори. Всекидневникът предупреждава, че тя си е поставила за цел да предизвика разпадане на партията на Саркози Съюз за народно движение и да привлече част от нейния електорат на изборите през юни.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване