04/28/12 12:39
(http://radiomilena.com/)

В „Бургаски изгреви” – и театър на немски

Представленията на 6 училищни състави наситиха с много емоции третия ден от театралния фестивал „Бургаски изгреви”. В „Клуб „ЩАСТИЕ” ни поканиха младите актьори от „Таленто” от бургаската Гимназия по механотехника. Последователно след тях публиката се наслади  на шоупрограмата „Ах, тези сърца” , представена от талантите  на  Гимназията по туризъм в Слънчев бряг. Театрална група от основно училище „Н. Вапцаров”- с. Бяла паланка показа една добра адаптация на популярната приказка  „Червената шапчица”, назована „Процесът” Децата от  „Смехорани” малко ни разсмяха, малко ни разнежиха, малко ни натъжиха  със своя  „Урок по мечтаене”, а   една истинска класическа „Криворазбрана цивилизация” изигра театър  „Класика” от гимназията за преподаване на западни езици „Захарий Стоянов” – Сливен. Последни за деня с много настроение излязоха на сцената артистите от формация „Романа арт” при  гимназията по романски езици „Г. С. Раковски”- Бургас. Те поднесоха „Омайна сутрин” – много свежа българска комедия, в която се раздадоха докрай.

В днешния, последния ден на театралните празници, в ДТ „Адриана Будевска” своите спектакли ще представят младите актьори от театър „Мечтание” – Сливен, формация „Птиците” – Благоевград, „Млади таланти” – Лясковец, „Театър 220” – Горна Оряховица, младежки театрален състав от Първомай  и Театрално ателие към Бургаски свободен университет. Церемонията по връчване на наградите ще започне в 19.30 часа.

В рамките на „Бургаски изгреви”  започнаха и дните на немскоезичното изкуство, в които своите езикови умения, знания  и дарби  ще могат да покажат участници  от Бургас и страната. „Бургас днес е по-усмихнат от всякога, защото събира млади и талантливи хора на едно място. Днес на сцената вие ще покажете това, което сте научили, това, което е заложено вътре във вас, защото талантът на всеки един подрастващ понякога изначално тръгва от преокриването на самите нас”. С тези думи Яница Маринова даде старт на дните на немскоезичното изкуство. Младите таланти демонстрираха степента на владеене на немския език чрез изразните средства на различните изкуства – театър, пеене, танц. В първия ден на сцената на Кукления театър се изявиха възпитаниците на гимназия „Гьоте”- Бургас. С атрактивна  шоу-програма се представиха талантите от средно общообразователно училище „Владислав Граматик”- София, а гимназията по изучаване на чужди езици в Кърджали представи „Вилхелм тел” на Шилер. С индивидуални изпълнения се представиха Димитър Арнаудов- контратенор и Гергана Петрова, които изпяха произведения на Щраус, Глук, Моцарт и Шуберт.

Дните на немскоезичното изкуство продължиха във Военния клуб с Кръгла маса-дискусия и прожекция на филма- „10 години театрална формация Гьоте”.

Споделено за фестивала:

Иван Дерменджиев, ръководител-Слънчев бряг: Фестивалът тази година е чудесен! Ние участвахме в него и миналата година.  Като цяло той е една много похвална и чудесна инициатива на Бургас. Надявам се искрено „Бургаски изгреви„  да продължи и  в бъдеще,  за да можем и ние да имаме стимул да се развиваме, да показваме какво правим… Най-важното, за да се получи добре една постановка, това е талантът, той е основата. Също много важно е и  старанието, тъй като участниците от формацията, с която се представихме  са аматьори, самодейци, ученици… те  не са професионалисти, с тях малко трудно се работи. Но смятам, че успехът ще е благодарение на тяхното желание, ентусиазмът, старанието, което вложиха. А другото идва от самосебе си.

Соня Келеведжиева – Сливен, режисьор: Бих искала да поздравя всички, които са тук на фестивала, и всички организатори. Не мога в момента в движение да преброя годините, в които ние с театър „Класика„ участваме в този фестивал.   За нас е чест да играем на сцената на „Бургаски изгреви” . Смятам, че той дава широко поле за изява на младите хора, на техните ръководители… И нека този фестивал го има  и в следващите години. Пожелавам успех! Пожелавам на организаторите много здраве,  да са много силни, да проявяват стоицизъм,  да успеят да се справят с трудностите, които времето ни поднася и да подхранват фестивала с духовната си енергия !Талант и труд – това е рецептата за един успешен спектакъл. Но преди всичко трябва да има любов към театъра. Магията ако не те е завладяла, ако не е докоснала сърцето ти, няма да се случат нещата…

Кичка Чиликова – Бургас, режисьор:

Фестивалът е поредната изява на млади таланти и стумул, който ги кара да развият това, което природата им е дала. За нас – учителите това е едно голямо изпитание, защото все пак хората имат възможност да видят не само децата, но и нас като ръководители. Много труд и много постоянство, вътрешен заряд и желание, защото младите имат много идеи и трябва да им се даде възможност да се чувстват свободни творци, да се стимулира в тях интересът и те да направят  сами нещата. Това, което в момента моите ученици показаха е абсолютно дело на самите тях. Аз само нанесох някои корекции. Те писаха сценария, те направиха сценографията, абсолютно всичко- те. И аз съм много щастлива, защото резултатът е наистина удовлетворяващ. Пожелавам на организаторите да имат силите и финансовите възможности  да продължат да правят следващите издания на фестивала, защото са крайно необходими за бургаските ученици и изобщо за младите хора от страната. А на самите участници искам да кажа:   да знаят, че труда им намира реализация и трябва да развиват това, което природата им е дала.

Надя Николова, Бургас, режисьор: Фестивалът е едно страхотно представяне на младите таланти не само в България!  Имаме щастието да видим един състав от Литва. Мисля, че това е голям шанс за актьорите да се изявяват. Младите хора да жадни за култура, за изкуство, за театър… И благодарение на този фестивал им се дава един страхотен шанс да се изявят. Аз лично съм дебютиращ постановчик и режисьор – това е първата ми пиеса. Тайната на успешния спектакъл е в няколко важни неща. Героите трябва да представят характери и да се надграждат до края на спектакъла. Трябва да има добро музикално оформление, така че публиката да може да бъде издигана и принизявана. И най-важното – героите да са толкова колоритни, така да грабнат публиката, че накрая тя да си тръгне с усмивка от залата.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване