04/29/12 11:35
(http://radiomilena.com/)

Ще те накарам да се влюбиш в… „Бургаски изгреви”

С представленията на шест училищни състави приключи последният  ден от театралния фестивал „Бургаски изгреви”. На сцената на бургаския театър учениците от професионалната гимназия по икономика „Проф. д-р Д. Табаков”- Сливен изиграха с много чувство и настроение всепризнатите и обичани хитреци Хитър Петър и Настрадин Ходжа в постановката си „Хитър Петър”. До къщата на хората без бъдеще ни заведе  „Историята на Мария”, изпълнена от възпитаниците на природо-математическа гимназия „Акад. С. П. Корольов”- Благоевград. Младежка група от средно общообразователно училище „Максим Райкович” – Лясковец представи „Ще те накарам да се влюбиш” от Недялко Йорданов. „Театър 220” от гимназия по електротехника „М.В.Ломоносов”- Горна Оряховица показа как се печели от фалшиви пари в постановката „Вражалец”. Програмата продължи с учениците от средно общообразователно училище „Проф.Асен Златаров”- Първомай, които разчупени и свежи изиграха фамозно „Вражалец”. Последни за деня студентите от Бургаски Свободен Университет ни поканиха на „Римска баня”.

Бургас винаги е бил градът с най-добрата атмосфера и най-артистичните хора. Четири дни млади театрали от 26 формации от България и специалните ни гости от Литва имаха възможността да покажат своя талант, стил и артистизъм. С  великолепни постановки, прекрасни спектакли и шоу-програми се изпълниха сцените на Бургас. Искрени и изпълнени с толкова светла емоция млади хора  показаха, че театърът живее! Те всички споделят, че това е любимото им изкуство и че ще продължават да преследват мечтите си, достигайки до голямата сцена. С техните невероятни изпълнения ще се запомнят осмите празници на младежкото театрално изкуство „Бургаски изгреви”.

Емануил Арнаудов, създател и директор на фестивала „Бургаски изгреви” отправи благодарност към областния управител, община Бургас и журито за помощта този празник да се случи! И изрази увереност, че докато има хора, влюбени в изкуството, той ще продължава да се случва.

„Ако някой не е доволен, ако някой скърби или му е мъчно, или изпитва други отрицателни чувства, може да ги насочи към мен. Надявам се, че догодина ще можем да измислим още и още награди, за да може всички  да си отидат с награда, но имайте впредвид, че вие си отивате с най-голямата награда – тази, че намерихте нови приятели, това че бяхте единни, че се борехте за най-прекрасната кауза – театъра, а театърът е живот!”, изрече с много жар председателят на журито Пейо Пантелеев.

Ние  ви благодарим за удоволствието, което имахме тези четири дни”, добави Елка Василева, член на журито.

С нестихващи аплодисменти бе съпроводено и връчването на наградите.

Клуб „Таленто” при ПГ по механотехника и електроника –Бургас бе отличен за добре изграден спектакъл. Денис Джемил Юзеир получи награда за ролята на бабата в представения от „Таленто” спектакъл „Клуб „Щастие”, режисьор Надя Николова.

Награда за  оригинална композиция получи Сценична формация при ПГТ „Иван Вазов” – Слънчев бряг за шоу програмата „Ах, тези сърца”.

Поощрение за проявено постоянство в овладяването на театралното изкуство бе дадено на Театрална група при ОУ „Н.Й.Вапцарова” – с. Бяла паланка с режисьор Даниела Митева

„УРОК ПО МЕЧТАЕНЕ” на Тeатрален състав „Смехорани” при ОУ „Найден Геров” – Бургас донесе награда за оригинална драматуртия и режисура на Росица Панайотова, а призът  за сценография и костюми  отиде при Театър „Класика” при ГПЗЕ „Захарий Стоянов” – Сливен за „КРИВОРАЗБРАНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ” с режисьор Соня Келеведжиева. В този спектакъл за женска роля бе отличена Мариела Чолакова, а за поддържаща роля Георги Бодуров, който изигра невероятно баба Стойна.
Награда за мъжка роля получи Георги Димов за ролята на Сиромахов в „ОМАЙНА СУТРИН”, представена от Театрална формация „Романа арт” при ГРЕ „Г.С.Раковски” – Бургас с режисьор: Кичка Чиликова.

За колективан образ на крадливите циганки в „ХИТЪР ПЕТЪР”, представен от Училищен театър „Мечтание” при ПГИ „Проф. д-р Димитър Табаков” – Сливен, постановка на
Димитър Добрев бяха отличени Елица Иванова, Златимира Димитрова, и Хатче Садулла Али.

Изпълнителката на главната роля в „ИСТОРИЯТА НА МАРИЯ” на Театрална формация „Птиците” при ПМГ „Акад. Сергей П.Корольов” – Благоевград с режисьор: Павлин Славов получи награда за актьорско майсторство. С награда за женска роля си тръгна и Десислава Мирчева, превъплътила се великолепно в учителката.

За изграден талантливо образ на Пена във „Вражалец”, постановка на „Театър 220” при ПГЕЕ „М.В.Ломоносов” – Горна Оряховица с режисьор Рена Дранкюлева награда получи Виктория Георгиева.

Голямата награда на журито за актьорско майсторство на целия състав отиде при Младежки театрален състав при СОУ „Проф.Асен Златаров” – Първомай за същата комедия. Представеният от  младите артисти „Вражалец” под режисурата на Спас Янков показаха, че могат да съперничат на професионалистите. И съвсем заслужено още четири отличия заминаха за Първомай: за режисура на Спас Янков, за актьорско майсторство на Енчо Генов за ролята на кмета, на Ангел Пелтеков за ролята на попа и на Мартин Костов за ролята на дядо Ноко.

Награда за актьорско майсторство  и режисура бе връчена на  Театрално ателие при БСУ с ръководител Елевтери Елевтеров за „РИМСКА БАНЯ”.

Споделено за фестивала

Димитър Добрев- режисьор, Сливен: Организацията на фестивала е чудесна, настроението е много добро, то съвпада и с хубавото време в Бургас. Интересно е, че има театри всички краища на България. Паралелно текат и танцовите съревнования и това превръща Бургас в културна столица на България. Аз съм учител по български език и литература в професионална гимназия по иконокика в Сливен и това са мои ученици. Преди 3 години работихме по един проект и там се оформи основно група за театър. Всеки, който желае, идва и се включва в едни предварителни репетиции, после в процеса на работа аз или той самият преценява дали може или не може да се справи. Като моята цел е не създаване на елитен театрален кръг с претенции за професионализъм, а по скоро създаване на театрална работилница и всички желаещи от училището ги включвам в различни направления. Разполагам с около 40 ученици, които желаят да участват в различни спектакли -  и скечове, и постановки. Тук бяха най-добрите 25, които да представят лицето на училището. Ние участваме за първи път тук и за нас е много вълнуващо всичко. Мисля, че фестивалът може да се развие още. Не случайно избрахме такава тематика, защото държим на традициите, на българското. Пожелавам на организаторите безкрайно много години този фестивал да съществува.

Павлин Славов- режисьор, Благоевград: Първо искам да кажа, че сме много благодарни, че имахме възможността да участваме, и че ни поканиха. Много сме доволни от организацията, от съдействието от страна на техническото ръководство на театъра, само суперлативи мога да кажа. Мисля, че се справихме добре. От един добър кастинг, направен от добър психолог, който да подбира внимателно актьорите, които ще се облекат в различни персонажи, любовта на всички, които са в екипа зависи дали ще се получи. Сценарият – самата история може да бъде много банална. Нашето е банално -трафик на хора, бели робини, но разказано по начин, който може да го направи различен от другите, т.е. уникален, красив, въздействащ. Това смятам, че са основните компоненти за реализирането на добрия спектакъл. Искам да кажа на всички от фестивала да не забравят защо са тук, не само заради елемента на съревнование, защото все пак това е фестивал със състезателна цел, а главно заради любовта към изкуството.

Даниела Райкова- режисьор, Лясковец: „Бургаски изгреви” е една много хубава традиция, в която се събират младежи от цяла България, и дори и от чужбина.  И това е начин, по който те могат да обменят опит, да покажат какво могат, да се срещат с други техни връстници. Пожелавам на организаторите да са живи и здрави, творческо дръзновение и много нови срещи догодина. Много, много труд, екипна работа и, разбира се, желание са нещата, които желая на всички участници. Да продължават да ги  следват в театъра, за да имат много успехи.

Рена Дранкюлева- режисьор, Горна Оряховица: Благодарим на всички за хубавото посрещане и за прекрасната организация. На участниците от фестивала пожелавам да работят със същото такова желание, защото в спектаклите, които успяхме да гледахме преди нашата изява, си личеше, че играят с много желание и много старание.

Спас Янков-режисьор, Първомай: Ние за четвърти  път участваме във фестивала „Бургаски изгреви” и нямам думи от възторг и възхищение затова, че се дава възможност на млади хора да завладяват сцените и в това време театърът да се превръща в едно от основните изкуства, което вълнува младите хора. От опита, който притежавам, подбора на пиесата, подбора на участниците в самата постановка и режисьорския прочит, зависи успешното изпълнение. Бургас ми харесва много и като град, и като организация на фестивала. Бих искал лично да поздравя господин Емануил Арнаудов, затова че не ни забравя и винаги ни изпраща покани.

Елевтерий Елевтеров- режисьор, Бургас: Фестивалът е утвърдено нещо, в смисъл че на него се съсредоточават силите, повдига се духът. Когато има хора от различни краища на страната, това някак си повдига критериите и хората, които участват, гледат да дадат максималното от себе си. Виждат се различни тенденции, различни виждания за театъра, различни вкусове и всичко това обогатява. Пожелавам програмата на фестивала да продължава да се разширява и той да се превърне в международен, защото мисля че ще бъде добре наши групи да отидат на фестивал извън страната ни, както тази година има международно присъствие от Литва. Тайната на успешния спектакъл е първо материала в драматургия да отразява някакъв съвременен проблем, след това идва човекът, който да  създаде много добър екип, за да може текстът да намери добре реализация. Както ти правиш един спектакъл за другите, за хората, така го правиш и за себе си – това е един двустранен процес и неминуемо тази интелигентност на чувствителността, на възприятието, на душата трябва да черпи от един такъв процес.

Енчо Генов – участник, Първомай, отличен за мъжка роля: Театърът за мен не е цел в живота, той е просто моето хоби. Но съм много щастлив от факта да виждам, че когато правя нещо с такова удоволствие, то също доставя удоволствие на много хора, освен на самия мен. Смятам да уча право, и както казах вече театърът не е моя перспектива, но ако имам възможност след години отново да се занимавам с театър, пак ще го направя. Защото удовоствието на сцената е наистина неповторимо! Много бих искал да играя в телевизионни сериали и да изиграя роля, примерно като ролята на Камен от „Стъклен дом”. Пожелавам на всички участници много успехи, да се забавляват, защото това е най-важното- да изпитваш удоволствие от това, което правиш. А на моите колеги от нашия състав желая да продължават да се готвят със същия хъс. Човекът, без който това нямаше да стане реалност, е нашият режисьор Спас Янков. Всеки малък жест на сцената е негов. За мен той е най-важният човек за нашата постановка и наш приятел преди всичко.

Ангел Пелтеков- участник, Първомай, отличен за мъжка роля: Родом съм от Смолян, но се преместихме в Първомай. Хобито ми е футболът. Ненадейно ме повикаха в театъра и реших да опитам нещо различно. Освен футбола и тренировките, театъра и сцената ме зареждат с положителна енергия. Много се радвам, когато виждам че публиката харесва това, което правим. Ние сме обикновена театрална трупа, която не е професионална. Смятам, че от колектива идва всичко, той е този, който те бута по-напред и по-напред… Решил съм да  кандидатствам в Симеоново и ако ме приемат ще съм много щастлив. Ако пък ми се отдаде шанс за голямата сцена, не смятам да го пропускам. Пожелавам на всички много здраве, защото без добро здраве никой състезател не е добър състезател.

Радостина Диловска- Благоевград, отличена за женска роля: Аз съм човек с много интереси, повечето от които са в сферата на изкуството, защото това страшно много ми харесва и е нещо много вълнуващо и емоционално. Това ме свързва и с пиесата „Историята на Мария” – нещо отвъд думите, нещо много красиво, една незабравима част от живота ми. То не е само от тази година, то е  непрекъснато, винаги. Не мисля, че ще играя друга роля някога, тази ми е напълно достатъчна. Аз си почувствах Мария по определен начин и съм си добре с нея, не искам друга роля да играя. Не гледам към голямата сцена, защото интересите ми са други, малко по-пишещи, не е театъра за съжаление това, с което искам да се занимавам. Моята Мария е невинна, твърде наивна и не знае как да се предпази от света, защото не го познава. Тя не познава живота, но се опитва да се пребори за някакво място…  То, кой човек не се опитва да се пребори за някакво място, особено за това – да намери кой е.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване