05/01/12 18:45
(http://www.klassa.bg/)

50 000 данъчни декларации няма да бъдат подадени в срок

Около 50 000 декларации за данък общ доход няма да бъдат подадени в срок тази година, съобщи пред в. “Класа“ говорителят на Националната агенция по приходите (НАП) Росен Бъчваров. До края на работния ден в петък бяха подадени 410 000 от очакваните около 500 000. Едва ли ще успеем да прием повече от 40 000 в последния ден на кампанията – 2 май, тревожат се от НАП. Така на практика около 50 000 няма да успеят да се отчетат в срок към приходните ведомства, като точната им бройка ще стане ясна след отчитането на кампанията. Други 200 000 безработни тази година няма нужда да подават справки за доходите си и така общият брой документи намалява от 700 000 през миналата година на 500 000 тази година.
Глобата за неподадена в срок данъчна декларация по Закона за данъците за доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) е до 500 лв., при повторно нарушение – до 1000 лв. При неверни данни се дължат 10% от недекларираните суми. За неплатен авансов данък в срок на предприятие или самоосигуряващо се лице се дължи глоба от 1000 лв. и до 2000 лв. при повторна санкция. При предоставени несвоевременно данни за нетрудови доходи също ще трябва да се бръкнем с 250 лв. и двойно, ако повторим.
Припомняме, че данъчната кампания започна доста оптимистично, като за подранилите данъкоплатци инспекторите бяха подготвили бонбони. Бонусите не свършиха с това. През тази година се прие облекчението данъчно дължимата сума да се закръгля до лев в полза на платеца. Друга новост в законодателството е свързана с плащането на данъка от наем на общи площи. Наемателят на имот, който е обща етажна собственост, вече внася 10-процентния данък служебно, като го удържа от наема. Това важи за отдадени общи площи в блока. За подаването на декларация по интернет имаше отстъпка от 5%.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване