05/01/12 17:22
(http://www.klassa.bg/)

Брюксел настоява за пряк избор на новия ВСС

За пряк избор на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) от съдийската квота настояват от Европейската комисия (EK) в писмо до правосъдния министър Диана Ковачева. Според ЕК всеки един магистрат трябва да може да гласува директно за състава на ВСС, който ще бъде сформиран през есента.
„Прекият избор на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) от съдийската квота е най-добрият вариант, който не само ще спомогне за връщането на доверието към съвета от страна на обществото и магистратурата, но и ще бъде важна начална точка за провеждането на по-сериозна реформа в съдебната власт, пише в писмото на главния секретар на ЕК Катрин Дей до правосъдния министър Диана Ковачева. От ЕК визират промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), които вече са внесени в парламента, но не предвиждат пряк избор на висшите магистрати за следващия ВСС. „Трябва да е ясно, че нашите анализи показват, че е осъществимо и желателно директният избор да бъде въведен навреме за сформирането на новия Висш съдебен съвет през есента тази година”, се казва още в писмото, цитирано от Медиапул.
Пред „Класа“ от правосъдното министерство уточниха, че още преди няколко месеца са получили писмо от ЕК със същата препоръка за пряк избор на състава на ВСС.„Действително в писмото на ЕК имаше такова настояване“, коментираха от ведомството и допълниха, че промените в ЗСВ са съобразени с него. В същото време от министерството на Диана Ковачева обясниха, че прекият избор остава за по-следващия състав на ВСС, защото софтуерът, чрез който магистратите ще гласуват, няма как да е готов до есента, когато предстои избирането на новите членове на съвета. От правосъдното ведомство уточниха, че измененията в Закона за съдебната власт са минали на първо четене в правната комисия в парламента.
Висшият съдебен съвет е органът в съдебната система, който назначава, повишава и уволнява съдиите, прокурорите и следователите. Поради множеството критики относно работата на ВСС и обвиненията за „кадруване върху бели покривки“ управляващите обещаха промени в закона, които да гарантират повече прозрачност при избора на следващия му състав.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване