05/01/12 18:17
(http://www.klassa.bg/)

Общ проект с Холандия регистрира 10% ръст на туристите в Източните Родопи

Близо 10 на сто се увеличава туристопотокът към Източните Родопи всяка година от началото на българо-холандския проект „Новото тракийско злато“ и се надяваме този процент да се увеличи през тази година още, съобщи за „Класа“ Михаела Кирчева, координатор по туризъм в проекта. По думите й къщите за гости в региона са били заети по време на четирите почивни дни.
„Новото тракийско злато“ стартира в България през 2009 г. и е част от глобален проект, финансиран от Националната пощенска лотария на Холандия, коментира Франк Зандеринк, ръководителят на проекта. По думите му от 1989 г. над 50% от приходите на лотарията се инвестират за създаване на по-честен и зелен свят в различни държави на няколко континента. В България са инвестирани 3 млн. евро за период от 5 години. С нисколихвен заем от 50 евро е изградена на къща за гости „Дивата ферма“ на семейство Благовеста и Николай Василиеви в с. Горно поле, община Маджарово. През 1996 г. Бети и Николай продават апартамент в Пловдив, за да купят 16 крави и сега отглеждат по природосъобразен начин около 450 говеда от стари местни породи. Фермата има биосертификати за телешко месо,зеленчуци, мед. Освен вкусна биологична и местна храна семейство Василиеви предлагат на гостите си и множество развлечения – конна езда, разходка с лодка, пикници в гората, търсене на мед от диви пчели, хващане на дива крава с ласо, наблюдение на лешояди, които понякога могат да бъдат видени в задния им двор, тур за минерали и шлихарство т.е. стар метод за добив на злато. Фермата на Бети и Николай, които имат и четири деца, е пример за успешно съчетание на екотуризъм, биологично земеделие и опазване на природната среда. “Туристите, които ни посещават, са привлечени най-вече от дивата природа, птиците и културните паметници в района”, разказва Бети. Тя не крие огорчението си, че не може да продава телешко биомесо в България, тъй в страната ни няма сертифицирана кланица. Затова пък живите телета намират пазар в Италия и Албания.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване