05/04/12 10:06
(http://e-vestnik.bg/)

Радой Ралин - иконоборец и светец

Излизат спомени на съвременници по случай 90-годишнината на писателя

Една от последните снимки на Радой Ралин. Снимка: Иван Бакалов

За Радой Ралин се разказват митове, легенди, вицове и действителни случки. Гордо изправен, висок, с буйна коса и козя брада, той беше станал част от столичния пейзаж. Говореше на висок глас, така че да го чуят всички околни, сякаш искаше да ги окуражи. По времето на тоталитаризма той беше най-изявеният български дисидент. Властниците и дерибеите го мразеха и не пропускаха да му напакостят, но народът го обичаше.

И този смел мъж, който не трепваше от яростния поглед на партократите, цял живот се страхуваше да не настине от течение или да не го блъсне кола, когато пресича улицата.

С течение на времето има опасност неговият образ да избледнее в народното съзнание, а неговото гражданско поведение, неговото литературно и обществено дело да заглъхне.

Целта на тази книга със спомени на съвременници е това да бъде предотвратено. За този свободен дух на българската съпротива срещу всичко насилническо, пошло и подло трябва да се говори.

Около четиридесет души писатели, журналисти, артисти, университетски преподаватели, библиотекари, лекари, свещеници и юристи са написали по някой спомен, за да се изгради „паметник неръкотворен“ на достойния сатирик и гражданин (От съставителите на “Непознатият Радой” (ИК “Сиела”) Йордан Попов и Атанас Цонков). Следва откъс от книгата.

Иконоборец и светец едновременно

Марко Ганчев

Не само литературният текст е толкова по-стойностен, колкото са по-многопосочни и по-многообхватни асоциациите, които той активира в нашето въображение. Изглежда, че е така и с перипетиите на протеклия литературен живот. Не само псевдонимът на Радой Ралин ни отвежда към явния си произход от Ралин Стубел в мистификацията на Пенчо Славейков „На острова на блажените“. Между двамата има и нещо друго много общо. И двамата оказват влияние върху българския литературен, културен и обществен живот не само с текстовете си, но и с личността си, ако не и по-съдбоносно именно с второто.

Както Пенчо Славейков е бил стожерът на европеизирането на българската регионална дотогава култура, така пък Радой Ралин завардваше ветровете на своята епоха да не извеят през пролуките на хамбара скромната ни дотогавашна вършитба на зърно и плява. Ако нацията е гузна пред смъртта на първия, следва да бъде не по-малко гузна пред живота на втория. Защото, докато Пенчо Славейков е бил легенда за упование само на културния
състав на нацията, на Радой Ралин се налагаше да стане легенда и за цялото население, като едва ли не му заменяше легендата за някакъв съвременен Хитър Петър поради липсата на други възможности през тия десетилетия за изява на общественото мнение. Той самият горестно възкликва в една епиграма: „Какво ми остава, освен да се превърна в легенда?“

Такава участ води до невероятни деформации при обективното осмисляне на едно литературно дело. Гледам, че понеже в целокупното народностно съзнание се прихвана преди всичко политическият скандал около книгата му с апострофи към народни поговорки „Люти чушки“, това заглавие продължава да се подмята едва ли не като авторова класика. А тази книжка ще е най-незначителното число, когато ще се броят завършените естетически единици, които ни оставя в наследство тоя поет. И бедата не ще е за дълго време само тая, че заради сатирата му ще пренебрегват такова негово стихотворение като „Балада за семейния портрет“. По-голямата беда ще е, че заради по-щекотливи и по-естрадни навремето си епиграми като оная за доматките и за дипломатките, няма да потърсят еталона на оная,
съдбовната: „Свободата, блян непостижим, на втория ден се превръща в режим.“

Едва ли беше парадокс, че могъщата му личностна аура, превъзхождаща ...

Публикувана на 05/04/12 10:06 http://e-vestnik.bg/14577/radoy-ralin-ikonoborets-i-svetets/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване