09/07/11 21:50
(http://e-vestnik.bg/)

Кой направи паметника на Тато и как му се надсмя Радой Ралин + априлски стихове

Гербът на Правец с къщата на Живков е направен от бащата на Валентин Златев

Жители на Правец и почитатели на Живков поднасят венци на неговия 99-годишен юбилей през септември 2010 г. Снимка: Ботевград днес

Българите над 40-50 години ще си спомнят, че бюст-паметник на Живков му беше издигнат приживе и положен на площада в Правец през 1987 г. Имаше тържествено откриване, на което присъства самият Живков и членове на Политбюро на ЦК на БКП, излъчиха и репортаж по телевизията. Бюстът беше далеч по-голям от познатите в парка бюстове на бележити българи, издигнат на висок камък, и беше дело на скулптора проф. Величко Минеков.

Вдигането на паметника на Живков на площада в Правец през 1987 г. става във време на нарастващо народно недоволство от увеличение на цени, дефицит по магазините, и общо раздразнение от режима на Живков, който надхвърля 30 години към онзи момент. Само година по-късно паметникът е демонтиран тихомълком, след решение на Политбюро, което оценява като грешка издигането му и заедно с това раздава разни скъпи представителни сгради, главно в София, за поликлиники, болници, обществени заведения.

Популизмът не е от вчера. Днешните политици популисти има какво да научат от комунистите на Живков. Сред дарените сгради например беше сградата на “Булгартабак” на Попа в София, тогава от най-модерните в страната, която така и не беше предадена по предназначение за стоматология. Не бяха изпълнени решенията и за други сгради.

Паметникът на Тодор Живков в Правец, автор Секул Крумов. Снимка: Уикипедия

Но не този паметник, прибран от площада в Правец, се издига отново там. Сегашният паметник е в цял ръст, вдигнат е тържествено през септември 2001 г., с много почести и в присъствието на куп важни гости от София - назначеният само седмица преди това за главен секретар на МВР Бойко Борисов, лидерът на БСП Първанов, кандидат-президент, който печели изборите същата есен, депутати от левицата и др. Разбира се и Жени Живкова, и хора от семейството.

Скулптурата е дело на скулптора Секул Крумов. Историята е забележителна. Направена е през 70-те години, когато култът към Живков се развива и поощрява с бурни темпове. Изложен е за пръв път на една обща художествена изложба на ул. “Шипка” 6 в залите на Съюза на художниците.

Паметникът на Тодор Живков в Правец. Снимка: Музей на Живков в Правец

Организаторите на изложбата не забелязали, че недалеч от помпозния бронзов портрет в цял ръст на Живков е сложена малка керамична глава на сатирика Радой Ралин. По онова време той е известен критик на режима. Седял е 6 години без работа, уволнен заради своята книжка “Люти чушки”. Сред народа се носят легенди за Ралин, цитират навсякъде негови епиграми. Младият тогава скулптор Георги Чапкънов му е направил портрет. Главата попада на изложбата, защото сатирикът вече бил реабилитиран. Но на портрета Ралин е със закачливо-присмехулен поглед. Никой не обърнал внимание на това от организаторите на изложбата. И се оказало, че главата на Ралин гледа с насмешка от 7-8 метра право в помпозната бронзова фигура на Първия.

Първите посетители на изложбата веднага ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване