05/06/12 18:08
(http://www.klassa.bg/)

Гърците наказват двете основни партии заради икономиите

Гърците гласуваха вчера на предсрочни парламентарни избори, на които се очакваше двете основни политически партии - левоцентристката ПАСОК и десноцентристката „Нова демокрация“, които са в коалиция от ноември, да изгубят подкрепата си за сметка на кандидати, противопоставящи се на мерките за икономии, съобщи Би Би Си.
Никоя от партиите не се очакваше да спечели мнозинство, като предварителните проучвания даваха на ПАСОК и „Нова демокрация“ общо 40%. От недоволството печелят няколко по-малки крайни партии. Левите, противопоставящи се на условията на споразумението за спасителния заем за Гърция, събират заедно около 30% от гласовете според допитванията. Крайнодясната антиимигрантска партия „Златна зора“ може да спечели над 5% и за първи път да влезе в парламента, а ЛАОС - друга крайнодясна партия - около 3%, сочат допитванията.
Готовността на новото гръцко правителство да продължи програмата за икономии ще е от ключово значение за достъпа на Атина до спасителните фондове на ЕС, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, коментира Би Би Си. Всяка политическа нестабилност би повдигнала нови въпроси около мястото на страната в еврозоната. Ако новото правителство се отклони от фискалните си ангажименти, Гърция ще трябва да си понесе последствията, обяви германският финансов министър Волфганг Шойбле.
Изборите ще определят „курса, който страната ще поеме през следващите десетилетия“, каза гръцкият премиер Лукас Пападимос, след като пусна своя вот. Той изрази увереност, че ново правителство ще има още тази седмица. На последния си предизборен митинг лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос, който беше освиркан в избирателната секция в Солун, където гласува вчера, обяви, че „всичко е поставено на карта“ и че пред гърците има два избора – продължаване на икономиите и оставане в еврозоната или „масова бедност“. Антонис Самарас, лидерът на „Нова демокрация“, чиято партия се очакваше да излезе победител от вота с 22% от гласовете, обвини левицата, че „си играе с европейското бъдеще на страната“. Той призова гласоподавателите да му дадат „мандат да промени всичко“. „Не искам да управлявам заедно с ПАСОК и не е в интерес на гръцкия народ да има такова съвместно управление“, каза още Самарас.



Крайнодясната „Златна зора“ може да влезе в парламента за първи път

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване