05/08/12 21:06
(http://e-vestnik.bg/)

Възходът на крайната десница или замърсената политика

 в. Индипендънт

Те може и да не спечелиха, но големите победители на изборите във Франция и Гърция са крайнодесните партии. Маргинални партии, някои от тях често смятани до неотдавна за “неофашистки” смайващо си проправиха път в главната европейска политика до такава степен, че във Франция, Норвегия, Финландия, Унгария и Австрия държат или заплашват да държат баланса във властта. Правителствата все по-често трябва да избират дали да обърнат внимание на горещи въпроси като имиграцията и исляма или да предадат властта.

В Гърция, чиято бедстваща икономика е в ръцете на европейските финансисти, политическото управление е разядено от корупция и безработицата сред младежите под 25 години е повече от 50 процента, множество екстремистки партии излязоха на бял свят като термити и участваха в парламентарните избори.

Лидерът на гръцката партия “Златна зора” (”Хриси Авги”), Никос Михалолиакис, доскоро нямаше да бъде удостоен с вниманието на повечето страни от ЕС. Отявлен почитател на Хитлер (нарече го “велика личност на историята”), Михалолиакис възприе нацисткия поздрав и версия на свастиката като емблема на партията си. Един от кандидатите му на изборите отбеляза лаконично: “Повечето от парите са в ръцете на евреите.” На последните избори партията “Златна зора” получи смешните 0,29 процента, този път се очаква да премине 3-процентовия праг и да има около десет депутати в парламента.

Така те все още ще са много далече от властта. Но в Гърция, подобно на много други страни, опасността не е в превземането на властта от крайната десница, а идеологическото заразяване на управляващите партии.

Миналата седмица, опитвайки се да отклони вниманието от крайната десница, технократското правителство на Лукас Пападимос издигна лагер за незаконни имигранти и обеща да създаде десетки нови.

В Холандия, властта на крайната десница бе демонстрирана миналата седмица, когато антимюсюлманската и антиевропейска Партия на свободата на Герт Вилдерс, свали правителството, слагайки край на дългогодишния финансов пакт с Германия, който бе един от стълбовете на стабилността на ЕС.

Във Франция, издигането на Националния фронт при Марин льо Пен драматично промени условията на президентските избори. Когато Националният фронт получи 17,9 процента на първия тур преди две седмици, президентът Саркози веднага втвърди реториката си. “Ислямизмът е тоталитаризмът на религията”, заяви Льо Пен миналата седмица. Саркози бързо последва примера й, както отбеляза Джон Личфийлд във вчерашния брой на “Индипендънт”, заклеймявайки такива “заплашителни врагове като месото, приготвено според ислямските традиции в училищни столове и специалните часове за жени в плувните басейни”.

В Европа, от Великобритания, където Партията на независимостта - “плодови кексове, лунатици и скрити расисти”, по думите на Дейвид Камерън - получи 14 процента на местните избори миналия четвъртък, през Финландия, където крайната националистка партия “Финландците” увеличи вота си от 4 на 19 процента за четири години, до Унгария, където анти-ромската, антисемитска партия Йоббик държи баланса на властта, крайната десница използва инициативата, осигурена й от рецесията и заплахата за разпада на еврозоната.

Единственото успокоение е, че досега нито една от тези бързо развиващи се партии не е успяла да създаде съществен съюз с някоя от другите партии извън националните граници. Никола Льобур, авторитет по темата за крайната десница в Университета Перпинян, заяви вчера: “Европа е изсъхнала прерия, която чака някой да драсне клечката.” Но като се имат предвид националистките мании на всички тези крайнодесни партии - “Златна зора” изтъква “страната е на първо място, след това идва демокрацията” - националните граници на ЕС изглеждат ненакърними прегради. Това е единственото успокоение.

Марин Льо Пен, лидерка на Националния фронт, излезе трета на първия тур на президентските избори с 17,9 процента от вота. Тя посъветва привържениците си да пуснат празна бюлетина на балотажа вчера, с което унищожи шансовете на Саркози да получи вота на крайната десница.

Крайнодясната партия “Златна зора” в Гърция ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване