05/11/12 15:24
(http://radiomilena.com/)

МБМД: Спад в рейтинга на Плевнелиев

Ако изборите бяха днес, за управляващата партия биха гласували 30,5% от българските граждани. Червените пък биха подкрепили  18 на сто от електората. Това сочат данните на представено днес от социолога Мира Радева последно социологическо проучване на агенцията. За движението на Меглена Кунева, прераснало тези дни в партия, биха гласували 6,1 на сто от хората, имащи право на вот, предаде агенция КРОСС.

За ДПС биха гласували 5,4% от анкетираните. „Атака“ на Волен Сидеров отбелязва един от най-резките си спадове в доверието и със сигурност на този етап не влиза в следващия парламент. Националистите могат да разчитат едва на 1,3 % от гласовете, сочат още данните от изследването.

Остава висок процентът на хората, които са обявили, че няма да гласуват – 19,4 на сто.

Изненадващо силно се представя и СДС, но самостоятелно. Без участието на ДСБ сините получават 3,7% от гласовете. В същото време партията на Иван Костов има едва 1,7% от гласовете.

В проучването на МБМД фигурира и оценка на действията на лидерите на Синята коалиция, направена по скалата от 2 до 6, като Иван Костов има 2.64, а Мартин Димитров – 2.83. Ниските оценки за Иван Костов са свързани с мненията, че политикът трябва да се оттегли от политическата сцена, смятан е за демодиран и изживял времето си. Димитров остава неразбран и дистанциран от обикновения избирател, липсва му харизма.

52% от участниците в проучването смятат, че СДС се нуждае от привличане на нови лица, а 46% смятат че има нужда, че партията има нужда от нови идеи. 56% от анкетираните не са посочили отговори по въпроса за бъдещето на десницата в България.

Данните на агенцията показват още повишаване в доверието към президентската институция (от 42 на 43%), въпреки спада в личния рейтинг на президента Плевнелиев (от 50 на 48%). Спад в рейтинга е отбелязан и за Бойко Борисов (46%), Цецка Цачева (от 25 на 20%), Цветан Цветанов (от 40 на 36%), Симеон Дянков (от 24 на 22%), Георги Първанов (от 32 на 30%). Повишаване в рейтинга си отбелязват министрите Тотю Младенов и Аню Ангелов, както и лидерът на БСП Сергей Станишев.

По думите на Мира Радева основните страхове на българите са икономическа криза, безработицата и ниските доходи.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване