05/13/12 18:26
(http://www.klassa.bg/)

Вариант за Гърция: Двегодишен кабинет от три партии?

Три гръцки партии са се договорили за двегодишно правителство, съобщи лидерът на радикалната лява коалиция „Сириза“ Алексис Ципрас след извънредните преговори на президента Каролос Папуляс вчера с лидерите на партиите, събрали най-много гласове на изборите на 6 май, предаде АФП. Срещата на ръководителите на „Нова демокрация“, „Сириза“ и ПАСОК Антонис Самарас, Ципрас и Евангелос Венизелос бе последен опит да бъдат избегнати нови предсрочни избори, след като първите три партии последователно се провалиха в опитите си да сформират правителство.
По думите на Ципрас консервативната „Нова демокрация“, социалистите от ПАСОК и малката партия Демократична левица, която по-рано обяви, че няма да влезе в коалиция без участието на „Сириза“, са постигнали консенсус да се коалират. Заедно те могат да разчитат на 168 места в парламента. От Демократичната левица обаче обявиха, че думите на Ципрас са лъжа и клевета, съобщи Си Ен Ен.
Самият Ципрас потвърди след извънредната среща с президента, че отказва да подкрепи или да участва в правителство, което се придържа към условията на спасителния план на ЕС, МФВ и ЕЦБ. Президентът Папуляс продължи срещите си с останалите политически лидери и вечерта. След 90-минутните разговори със Самарас, Ципрас и Венизелос по обяд, в 19:30 часа вчера се очакваше и среща с лидера на националистическата партия „Независими гърци“, която също е против спасителния план, а след това и с лидерите на комунистите, на неонацистката „Златна зора“ и на Демократичната левица.
Преди срещата с Папуляс лидерът на „Нова демокрация“ Самарас също обяви, че Гърция трябва да се стреми към двегодишно временно коалиционно правителство, което да задържи страната в еврозоната, на фона на засилващите се заплахи от ЕС и останалите кредитори. Бившият финансов министър и лидер на социалистите Евангелос Венизелос сподели с президента Папуляс подобно мнение ден по-рано, като обяви, че неговата партия ПАСОК, „Нова демокрация“ и Демократичната левица могат да сформират двегодишно временно правителство, за да задържат Гърция в еврозоната. Целта ще е да се подобри „драстично“ споразумението с ЕС и МВФ, добави Венизелос.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване