05/13/12 23:22
(http://e-vestnik.bg/)

Какво е да си астроном на Рожен, макар и със смешна заплата

Григор Николов обяснява за големия телескоп. Снимки: Невена Борисова

Човекът се намери!
След щурата обява на Националната астрономическа обсерватория в Рожен от края на миналата година, че търси млад специалист, физик, който да знае 2 чужди езика, да владее четири програмни езика, да умее да работи с програми за изображения срещу брутна заплата от … 364 лева (виж тук). Той трябваше да работи да живее като отшелник на 10 км от най-близкото населено място на 1750 м надморска височина, да работи с телескопите и сложната апаратура към тях, да участва в поддръжката, да контактува с медии „денем и нощем”, да запознава гостите с изследванията, да изнася лекции. Тези и други дейности заемат 50 % от времето му, а в останалите 50 % той трябва да се занимава с научна дейност и да публикува най-малко една статия годишно в международни издания.
И човекът се намери!
Ученият, покриващ тези изисквания, вече шест месеца живее и работи в обсерваторията в Рожен. Това е 28-годишният физик и астроном Григор Николов, който е типичен млад човек – слуша рок и алтернативна музика, обича сериала „Стар Трек”.

Обсерваторията отвън. Снимки: Невена Борисова

Григор със сигурност не отговаря на описанието „феодален старец” за учените от БАН, дадено от финансовия министър Дянков.
Григор не е популярен футболист, като Бербатов например. Той обаче вкарва научни голове, които се превръщат в част от международния спорт на астрономията. Този тип „футболисти” може да не са масово известни, но трудът им се цени на международно ниво и е част от визитката на страната ни пред световната научна общност.
Григор има висше образование по физика – специалност астрономия. Той решава да живее в отдалечената обсерватория при още трима учени, които същевременно са и администратори - всеки тук има много функции, включително административни. Отговорността на учените е голяма, понеже в обсерваторията се намира най-големият телескоп на Балканския полуостров, посещаван от български и чуждестранни учени.
Всеки учен в съществуващата от 30 години обсерватория има свой фокус на научни изследвания. Така например заместник-директорът на обсерваторията Никола Петров има за задача да следи слънцето и поради това става преди изгрев всяка сутрин. Областта на изследване на Григор са звездни купове в близки галактики. Засега той използва данни от космическия телескоп “Хъбъл”, но в близко бъдеще ще заяви наблюдателно време за телескопа на обсерваторията в Рожен.
Астрономите посрещат и гости, и ги развеждат из комплекса, показват им небесните обекти през специален по-малък телескоп, над който има подвижен таван.
Самата обсерватория започва дейност през 1981 г., след като учени обикалят с апаратура цялата страна, за да измерят къде е най-подходящото място за изграждане на обсерватория (виж тук историята с какви перипетии е създадена обсерваторията).

Част от големия телескоп. Снимки: Невена Борисова

Постройките, където учените живеят и където са офисите им, се намират недалеч от входа на обсерваторията. Всеки учен има право да живее със семейството си и всички живеещи за постоянно научни работници живеят там с половинките си. Научните и жилищни сгради са оградени от гъсто растящи борове, които през нощта са тъмни гигантски фигури заради рядкото ползване на външно осветление. Лампи край сградите има, но, освен че пестят ток, те не ги палят, за да не пречат на наблюденията. Така цялата обсерватория потъва в мрак с идването на вечерта.
Последната зима базата дълго време е труднодостъпна поради многото паднал сняг и блокиран път. Това е и една от пречките пред идеята за отваряне на леглова ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване