05/14/12 17:45
(http://www.klassa.bg/)

Еврото се закова на тримесечно дъно

Еврото падна до най-ниското си равнище за повече от три месеца срещу долара и продължава да се движи около тези нива, съобщи „Блумбърг“. Това се дължи най-вече на политическата криза в Гърция, която засилва опасенията, че еврозоната може да остане с един член по-малко. Единната валута отстъпи за втори пореден ден и срещу азиатските пари. Причината отново се крие в южната ни съседка, където най-голямата партия, критикуваща спасителния план, се кани да влезе в управлението на страната. Еврото пое надолу и заради данните за индустриалното производство, които показаха неочаквано влошаване през март. Австралийският долар падна под паритет срещу американския си съименник. Това се случи на фона на опасенията, че ако Гърция излезе от единния блок, търсенето на по-високодоходни валути ще намалее сериозно.
Политическото напрежение в Гърция добавя допълнителен натиск върху валутата, коментира Хенрик Гълбърг, валутен стратег в Deutsche Bank AG, Лондон. Според експерта, ако се стигне до нови избори, на пазара ще се очаква референдум по въпроса дали балканската страна да остане в еврозоната или не.
Еврото пропадна с 0.4% до ниво от 1.2870 долара, след като докосна дори равнище от 1.2861 долара. Това беше най-ниската точка за единната валута след 23 януари. Спрямо азиатските пари, тези на Стария континент отстъпиха с 0.5 на сто до 102.74 йени. Те се разменяха даже при курс от 102.66 йени, което е своеобразно дъно след 16 февруари. Японската валута поскъпна с 0.1% до 79.83 за долар.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване