05/17/12 17:49
(http://www.klassa.bg/)

От 1 юни се забранява пушенето на стадиони и в заведения

От 1 юни окончателно се забранява тютюнопушенето на обществени места, включително стадиони и летни театри, във всички видове заведения, дори и в нощните, на детски площадки и на прилежащите тротоари към училища и детски градини, в офисите и на работните места. Забраната касае и авто- и жп гарите, но подминава летищата, където могат да се обособяват зали за пушене, оборудвани с вентилационни уредби.
Това решиха народните представители вчера с приемането на второ четене на предложените от Министерството на здравеопазването промени в Закона за здравето.
Очаквано драконовските мерки срещу пушачите предизвикаха разгорещени дебати, но при гласуването противниците на рестрикциите се оказаха едва деветима. От 107 гласували „за” бяха 90, а 8 - „въздържал се”.
Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова присъства на дебатите и при гласуването в пленарната зала, след което не скри изненадата си от градуса на емоциите и цветистите метафори.
Надявам се, че забраните ще бъдат ефективни и скоро няма да има други поправки в закона, коментира министър Атанасова. Тя допълни, че органите на МВР ще имат тежката задача да глобяват пушачите нарушители.
За тютюнджиите, запалили на открито обществено място, глобите започват от 50 лева, а на закрито обществено място - от 300 и стигат до 500 лева при първо и до 1000 лева при повторно нарушение. Първоначалната глоба за собственик на заведение, в което се пуши, е от 3000 до 5000 лева, а при рецидив - от 5000 до 10 000 лева.
Икономическият ефект от забраната ще дойде по-късно във времето вследствие на по-здравословната среда на живот за гражданите, коментира след гласуването председателят на комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова.
Преди това от парламентарната трибуна пушачи, непушачи и бивши пушачи – но всички от опозицията, защитаваха правата на тютюнджиите.
Горбачов опита ли се да направи сух режим в Съветския съюз? Резултатът - Съветският съюз се разпадна, припомни народният представител от левицата проф. Любен Корнезов, според когото подобни рестрикции са безпредметни. Корнезов прогнозира, че ще има 230 милиона лева годишни загуби от забраната и ще се закрият 18 хиляди работни места.
Независимият депутат Кирил Гумнеров защити тезата, че ограниченията срещу пушачите, които Хитлер е въвел във фашистка Германия, са много по-меки от забраните, които родните депутати налагат у нас.
Всички доводи, които се опитват да приведат пушачите, ме навеждат на мисълта, че освен че е доказано, че е първи рисков фактор за сърдечносъдови заболявания, може би пушачите имат по някакъв начин и увреден мозък, тъй като не разсъждават адекватно по темата, заяви от трибуната Йордан Андонов от ГЕРБ. Това изказване накара Ремзи Осман да поиска Андонов да се извини, тъй като Осман не виждал мозъкът на Андонов да е по-добър от този на останалите депутати.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване