05/17/12 21:42
(http://e-vestnik.bg/)

Цветан Тодоров: Демокрацията страда от своята прекомерност, при нея свободата става тирания

Цветан Тодоров. Снимка: Фламарион

- Как гледате на преминалите избори във Франция?

- Политиката, в тесен смисъл, ме интересува, но ме привлича по-скоро социалната проблематика, отколкото съперничествата на партиите във властта. Не ги равнопоставям - те нямат еднаква идеология, не дават еднакви отговори на значими проблеми - но е вярно, че и от едната, и от другата страна има известен отказ от ролята на политическото. Има известно подчиняване на някои икономически императиви, чийто характер ни се представя като неизбежен, и изборите, които ни предлагат, са твърде ограничени. Единият кандидат в кампанията си се опря на националистически, идентичностни теми и то в един популистки стил на опростяване, на черно-бяло виждане; другият реши да запази по-умерен тон и да покаже едно по-гражданско, за да не кажа по-цивилизовано лице.

Погледнато от този ъгъл, моите симпатии са по посока на социалистическия кандидат. Но демократично ли беше всъщност случилото се? Не съвсем. В подобни случаи демокрацията трябва да разисква основни проблеми, засягащи властта на народа, границите на властта на управляващите, равновесието между индивидуалните свободи и грижата за общото благо. Тези проблеми, струва ми се, не бяха поставени. Спореше се по детайлите, като се избягваше систематично дебатът по съществени въпроси.

Все пак, не би било прекалено, ако на всеки 5 години се поставят за обсъждане основни проблеми като: В какъв свят искаме да живеем? Какъв живот искаме да живеем?

Тези въпроси не могат да бъдат поставени в ежедневието, където доминира спешният характер на действието, но във време на президентски избори такива въпроси трябва да бъдат поставяни. Знам, че Франция е въвлечена в плетеницата на европейските взаимоотношения и че френският народ не може да взема решения за своето бъдеще по един суверенен начин, тъй като е част от Европейския съюз. Мисля, обаче, че Франция има предимството да бъде твърде значима страна поради своето население, икономика, история и, следователно, ако френските ръководители прокарваха път и го утвърждаваха със сила, това би имало отражение върху цялостния политически живот.

- Някои смятат, че кандидатите оставиха впечатлението, че са предимно управленци, че нямат проект за обществото…

- Така е, но аз не мисля, че на абстрактна основа може да се решава промяната на обществото: този тип промяна се осъществява независимо от желанието на политическите лидери, социалните промени се извършват независимо дали те го искат или не.
Струва ми се, обаче, че някои основни проблеми трябва да бъдат периодически поставяни, за да можем да си дадем сметка, че има нещо много дехуманизиращо в начина на живот, който си налагаме, защото, в края на краищата, не ни го налага жесток тиранин, а именно нашето общество си го избира.

Политическите мъже трябва да служат именно на това – да хвърлят светлина, да формулират въпроси, да изказват истински дилеми и да реагират, естествено, на тези въпроси, независимо дали става дума за екология, за мястото на труда в обществото… Днес се поставят наистина жизненоважни въпроси по глобалната ориентация на обществото, без дори да предлагаме, както това са правили някогашните революционери, „промяна на света” - политически отговорните лица, обаче, не засягат тези теми. Впрочем, ако днешните хора не са до такава степен въвлечени в големите политически проекти, те са много чувствителни за фундаменталните посоки, към които тяхното съществуване е поело.

Нито един от двамата кандидати за президент на Републиката не опита да повдигне тези проблеми, никой от двамата не даде цялостна перспектива за организацията на социалния живот, никой не постави в такава перспектива мерките, които предлага или защитава. Това е показателно не само за самите тях, но и за самото ни време, защото те са били избрани в качеството им на най-добрите представители на техния лагер. Това поражда у мен малко отчайващи ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване