05/18/12 18:24
(http://www.klassa.bg/)

Решават дали ще има евродиректива за шистовия газ

До 2013 г. ще стане ясно дали ще има необходимост от специална европейска директива по отношение на дейностите, свързани с проучването и добива на шистов газ. Това заяви на пресконференция Джордж Кремлис от дирекция "Опазване на околната среда" в Европейската комисия, съобщи радио "Фокус"-Варна. Джордж Кремлис посочи, че в прерогативите на всяка държава - членка на ЕС, са разработването на шистовия газ и подходът спрямо добива му. Той бе категоричен, че тези страни членки трябва да съблюдават всички съответстващи регламенти и директиви на ЕС, които засягат оценката на въздействие върху околната среда, местообитанията, както и директивите за водите и минния добив. "Всичко трябва да бъде в съответствие с техните изисквания, когато се подхожда по този въпрос", категоричен бе експертът.
В момента се извършват всички необходими проучвания, свързани с въздействието върху околната среда от добива и проучването на шистов газ, включително и оценка на риска. Джордж Кремлис заяви, че се надява до 2013 година вече да има по-ясна представа по отношение на всички дейности, свързани с добива на шистов газ, до каква степен те могат да бъдат развивани, каква е необходимостта от това и най-вече дали ще има необходимост от разработване на специална европейска директива по шистовия газ, която да вземе под внимание всички аспекти, свързани с тази тема.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване