05/21/12 17:07
(http://www.klassa.bg/)

Може ли да се вярва на новия сръбски президент?

Томислав Николич бе избран тази неделя за новия сръбски президент, слагайки край на ерата „Борис Тадич“. И макар Николич да обещава, че "Сърбия няма да се извърне от европейския път", не е сигурно доколко може да му се вярва.
Защото Томислав Николич се лута доста дълго в геополитическата си ориентация. През 2008 г. той открито се обяви за разполагане на руска военна база в страната и дори между двата тура на изборите отлетя за Москва, за да се види с Путин. Тогава той бе против екстрадирането на сръбски военачалници в трибунала в Хага - условие, чието изпълнение даде на Сърбия статут на кандидат-членка за ЕС.
За разлика от 2008 г. предизборната му кампания през 2012 г. е абсолютно противоположна. Сякаш с основаването на новата Прогресивна партия и възгледите на Николич са се обновили. Макар "не на всяка цена", той вече подкрепя приемането на Сърбия в Европейския съюз и явно "чувствата са взаимни", след като бе поздравен за победата от президента на Европейския съвет Херман ван Ромпуй и от председателя на Еврокомисията Жозе Барозу, при това преди края на гласуването в неделя.
Но дали всичко обещано ще си остане в 2012 г., както предизборната кампания от 2008 г. е останала в миналото - предстои да видим, защото от това зависи съдбата на западната ни съседка.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване