05/25/12 08:45
(http://radiomilena.com/)

Сменят посланика на САЩ в България

 Марси Б. Райс ще е новият американски посланик в България. Това става ясно от изявление, публикувано в сайта на Белия дом. В него президентът на САЩ Барак Обама съобщава за намерението си да номинира Райс за поста.
Марси Райс ще замени досегашния американски посланик Джеймс Уорлик, който ще си тръгне от страната ни предсрочно, преди изтичането на 3-годишния му мандат. В съобщението на Обама не се посочват аргументи за смяната. Въпреки това слухове за смяната на Уорлик се появиха у нас още в началото на месец април. Като причина за това беше посочен фактът, че той не се е справил със защитата на американските интереси за добив на шистов газ в България и не е успял добре да убеди българската общественост, че технологията за добив е безопасна.
Тогава bTV съобщи, че според дипломатически източници България вече е получила искане за агреман с името на нов посланик в София. Още тогава се твърдеше, че новият представител на САЩ в България ще е именно Марси Райс.
За това, че е възможна смяна, намекна и самият Уорлик тогава: „Моето лично желание е да остана в България възможно най-дълго, но това е решение, което зависи от моя президент. Все още няма решение колко още ще продължи моето пребиваване тук“. Няколко дни по-късно обаче той опроверга информацията: „Слуховете за моята смърт са силно преувеличени“, каза той, цитирайки писателя Марк Твен. „Не е определена дата за изтичане на мандата ми“, заяви той пред bTV. „Надявам се да остана максимално дълго в България, защото не е тайна, че аз много я харесвам”, каза Уорлик, цитиран от Econ.bg. Марси Б. Райс е била посланик на САЩ в Албания в периода 2004–2007 г. Напуска, за да стане съветник по въпросите, свързани с Ирак. В момента е служител на Държавния департамент като помощник-секретар за ядрена и стратегическа политика. Райс има магистърска степен от университета „Джон Хопкинс“. Омъжена е за Чарлз Райс , бивш посланик на САЩ в Гърция.
Марси Райс е висш дипломат с 31-годишен опит в Европа, Карибския басейн и Близкия изток. Била е четири години съветник в посолството на САЩ в Лондон, четири години заместник-политически съветник в мисията на САЩ в Европейския съюз в Брюксел, както и в мисиите в Турция и Доминиканската република. Владее турски, испански и френски.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване