05/27/12 16:48
(http://www.klassa.bg/)

Богатите не намаляват, приходите им растат

Бройката на богатите не намалява, а приходите им се увеличават, сочи съпоставка на резултатите от данъчните кампании за последните години. През 2008 г. 87 души са декларирали по над милион доход, а през 2011 г. 28 са оповестили подобни приходи. На първо място тази година е столичанин, чийто доход е 13 млн. лв. Бизнесменът е следван от пловдивчанин и варненец, като в Топ 20 присъстват още добричлия, русенец, плевенчанин и благоевградчанин. За сравнение за 2010 г. освен трайното присъствие на софиянците в листата на богатите за останалите градове има промяна. През тази година места са отстъпили градове като Смолян и Пазарджик. Общо за миналата година са декларирани доходи за 1,212 млрд. лв., което е повече в сравнение с 2010 г. От тях 342 млн. лв. са посочените във формулярите като доходи от наеми на недвижимо имуществото. Останалите 870 млн. лв. са доходи от извънтрудови правоотношения, лицензионни и авторски възнаграждения, възнаграждения на артисти изпълнители, продажба на изобретения и др. Общо около 60 000 българи са посочили в годишните си декларации, че искат да ползват едно или друго облекчение и по този начин да намалят дължимите от тях данъци. Общият размер на данъчните облекчения, с които са намалени данъчните основи, възлиза на 165 млн. лв.
От 1 юни т.г. НАП ще има двама зам.-директори вместо четири, на свой ред съобщи преди дни финансовият министър Симеон Дянков. Мотивите били, че това е част от административната реформа на централната администрация на НАП - да има по-малко шефове и повече хора, които реално работят. На практика ще бъдат понижени Димана Митева и Тошко Тодоров. Димана Митева отговаряше за събирането на приходите, а Тошко Тодоров за борбата с данъчните измами. Оставащите заместници са Христо Костадинов - отговаря за бизнес процесите, и Стоян Марков - за международното сътрудничество.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване